dijous, 22 de gener del 2015

Mastegot a Rajoy en una ressenya de 'Victus' a The Irish Times

Dijous  22.01.2015  10:55

Mastegot a Rajoy en una ressenya de 'Victus' a The Irish Times

Retreu que el govern espanyol surti a defensar la llibertat d'expressió i censurés la presentació del llibre

Vilaweb
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anar a París el dia de la gran manifestació de rebuig contra l'atemptat a la redacció de Charlie Hebdo i en defensa de la llibertat d'expressió. El diari The Irish Times ho ha recordat en una ressenya publicada ahir del llibre 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol. I n'ha parlat per deixar en evidència un fet: la hipocresia de Rajoy defensant la llibertat d'expressió mentre el seu govern feia mans i mànigues per impedir la presentació del llibre de Piñol el setembre passat a Utrecht, als Països Baixos.
La ressenya, titulada 'Victus, la caiguda de Barcelona, per Albert Sánchez Piñol', repassa la història narrada en el llibre, destacant que és un 'best seller' a Catalunya i que 'molts catalans el consideren la gran novel·la sobre la guerra de Successió'.

Després d'això, l'autor, Frank MacGabhann, dedica uns dos últims paràgrafs demolidors a la posició del govern espanyol. Diuen així:

'Rajoy va anar recentment a París per expressar el suport a la llibertat d'expressió arran dels horribles assassinats que hi va haver. El setembre passat l'Instituto Cervantes tenia previst de presentar l'edició en neerlandès de 'Victurs'. Uns dies abans que es fes, l'ambaixada espanyola als Països Baixos va ordenar que s'anul·lés la presentació. Oficialment, per problemes d'agenda. (Irònicament, Utrecht és la ciutat en què es va signar el Tractat el 1713, pel qual les potències bel·ligerants van fer la pau a l'esquena de Catalunya, deixant-la sola per a afrontar el poder de França i d'Espanya).'

'Això pel que fa a la llibertat d'expressió. Parafrasejant al gran jurista nord-americà, Oliver Wendell Holmes, la llibertat d'expressió només vol dir alguna cosa si això significa la llibertat per a la idea amb la qual no estem d'acord, o que fins i tot odiem. És fàcil de concedir la llibertat d'expressió a la gent amb qui estem d'acord. Va dir que, tret del cas que hi hagi un perill clar i immediat per a l'estat, el lloc per a derrotar les idees errònies és el mercat de les idees.'

'S'han venut més de 220.000 còpies de 'Victus'. Sembla que per al govern espanyol ja n'hi ha prou'.
L'Irish Times era un dels pocs diaris anglosaxons que veia amb un cert recel el procés sobiranista català. Però aquests últims mesos ha adoptat una posició molt crítica amb el govern espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada