divendres, 23 de gener del 2015

El BCE comprarà deute públic per valor de 60.000 milions d'euros al mes

Dijous  22.01.2015  15:22
Autor/s: ACN

El BCE comprarà deute públic per valor de 60.000 milions d'euros al mes

Fins el setembre del 2016 · La injecció total en l'economia de l'Eurozona superarà el bilió d'euro

Vilaweb
El Banc Central Europeu injectarà cada mes 60.000 milions d'euros a l'economia de l'Eurozona per evitar el risc de deflació i impulsar la recuperació econòmica. Així ho ha confirmat avui en una conferència de premsa el president del BCE, Mario Draghi, que ha explicat que el programa de compra de deute públic s'iniciarà el març i s'allargarà, com a mínim, fins a finals de setembre del 2016, o fins que la inflació estigui sota control. Les compres de deute públic es faran d'acord amb l'aportació de cada estat al BCE, i en total, superaran el bilió d'euros. La mesura, ha dit Mario Draghi, ha de contribuir a que corri el crèdit a l'Eurozona.
En una conferència de premsa a Frankfurt, i sota una gran expectació, Mario Draghi ha anunciat la mesura. 'Les compres combinades de valors del sector públic i privat seran de 60.000 milions d'euros. L'objectiu és que es facin fins al final del setembre del 2016, i en qualsevol cas es faran fins que veiem un ajust sostenible en la inflació', ha assegurat l'italià. La inflació, d'acord amb el mandat del BCE, hauria de ser de prop d'un 2%, però el desembre va ser negativa per primera vegada, del -0,2%.

Amb l'anunci del programa de compra de deute públic, el BCE segueix l'exemple que ja van iniciar, al principi de la crisi financera, la Reserva Federal nord-americana o el Banc d'Anglaterra. A més, la mesura acaba amb mesos d'especulacions als mercats sobre si Draghi aconseguiria superar les reticències d'alguns estats, especialment d'Alemanya, que tem que amb els diners alguns països afluixin el ritme de reformes estructurals. Però l'opinió del fiscal general del Tribunal Europeu de Justícia, favorable al programa de compra de deute, i el gran risc de deflació a l'Eurozona han acabat avalant els plans de Draghi, que finalment ha decidit moure fitxa.

Mario Draghi ha explicat durant la roda de premsa que hi haurà límits en la compra de deute. En concret, el BCE no adquirirà més d'un 33% del deute d'un determinat emissor. L'italià també ha explicat que Frankfurt compartirà els riscos del 20% de les compres, el que significa que el 80% restant serà dels bancs centrals de cada país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada