dijous, 29 de gener del 2015

La borsa grega es desploma per rebre el nou govern de Tsipras

RELLEU A ATENES

La borsa grega es desploma per rebre el nou govern de Tsipras 

La cotització dels bancs s’enfonsa i la prima de risc es dispara en l’estrena del govern


Als mercats no els agrada la música Syriza. La borsa d’Atenes es va desplomar després dels primers anuncis del govern d’Alexis Tsipras, que ahir s’estrenava. El principal índex de la borsa d’Atenes va caure un 9,24%, el nivell més baix des del setembre del 2012. La cotització dels quatre principals bancs grecs es va enfonsar un 25,8%, amb una pèrdua acumulada del 44% aquesta setmana. Els inversors temen que el govern tiri endavant el seu compromís d’imposar canvis en la direcció dels bancs i posar-los sota control estatal. També hi ha incertesa davant les promeses de protegir les famílies que destinen més del 30% dels seus ingressos a pagar els seus deutes. Segons Bloomberg, els clients han retirat un 8% dels dipòsits en l’últim mes.
En la primera reunió del consell de ministres, Tsipras es va adreçar al seu equip en un discurs retransmès en directe per la televisió: instant-los a no decebre els seus electors, va destacar que el poble grec espera “canvis radicals”. En relació a les negociacions amb la troica per una quitança del deute, va declarar: “No entrarem en un enfrontament que ens destrueixi a tots, però tampoc seguirem una política de submissió”. I va fer de la lluita contra l’atur -que afecta un de cada quatre grecs i un de cada dos joves- la prioritat del seu govern.
La prima de risc també es va disparar, dels 836 punts de divendres als 1.033 amb què va tancar ahir, cosa que dificulta encara més el finançament del país als mercats. Tsipras va reiterar que vol “negociar un alleujament del deute” (Grècia deu a la troica uns 320.000 milions d’euros que equivalen al 174% del PIB). El flamant primer ministre grec va prometre buscar una solució que “beneficiï a tothom”. La Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional -els creditors internacionals de Grècia- han deixat clar que no estan disposats a anar més enllà d’un acord cosmètic que ampliï terminis i rebaixi interessos per fer sostenible el pagament del deute.
Frenar les privatitzacions
La cotització de l’empresa elèctrica pública DEI també es va enfonsar un 13,9%, després que el nou ministre d’Energia, Panayiotis Lafazanis (que pertany a la Plataforma d’Esquerra de Syriza, partidària de sortir de l’euro i la UE), anunciés que s’aturen els plans per privatitzar-la. L’esquerra alternativa s’ha compromès també a tornar el subministrament a les 300.000 famílies a qui han tallat la llum per impagament. L’executiu va anunciar que no privatitzarà tampoc els ports del Pireu i de Salònica, pels quals havia presentat una oferta la xinesa Cosco.
Els pròxims dies Tsipras anunciarà més mesures antiausteritat, com l’augment del salari mínim. El ministre d’Economia, Iannis Varufakis, va apel·lar a un “New Deal paneuropeu per a la represa”.
El nou govern grec recela de les sancions a Putin
Europa vol elevar encara més el to amb Moscou. Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea acordaran avui una pròrroga fins a finals d’any de les sancions contra Rússia després de la mort de 30 civils a Mariúpol, a l’est d’Ucraïna. Els titulars d’Exteriors ho discutiran en una reunió extraordinària convocada després de la matança provocada per un bombardeig de les milícies pro-russes dissabte passat.
Segons fonts diplomàtiques, els socis també discutiran noves accions immediates contra Vladímir Putin, però el més probable és que es demani a la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, que prepari una nova ronda de sancions que s’aprovarien més endavant. En la reunió d’avui només s’aprovarà allargar les sancions econòmiques que caducaven al març i s’estudiarà també incloure més noms a la llista d’ucraïnesos i russos sancionats per la UE.
Tot això si el nou govern grec de Syriza, que manté bones relacions amb Rússia, no exerceix el seu dret a veto. En les últimes hores el nou executiu d’Alexis Tsipras s’ha desmarcat de la nova ronda de sancions que volen impulsar la resta de socis al·legant raons de procediment. L’ambaixador que ha preparat la reunió de demà pertany al govern anterior i, segons Tsipras, no està autoritzat per donar el vistiplau a cap decisió a Brussel·les. El nou ministre d’Exteriors del govern de Syriza participarà en la reunió d’avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada