dimecres, 28 de gener del 2015

El deute català milloraria notablement la qualificació si Catalunya esdevingués un estat independent

CATALUNYA, ESTAT  INDEPENDENT

El deute català milloraria notablement la qualificació si Catalunya esdevingués un estat independent

Un estudi de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes conclou que Catalunya passaria de l'actual bo escombraria a només un graó de la màxima qualificació possible. També preveu que passaria d'una situació financera altament precària a tenir directament superàvit en el sector públic

Si Catalunya arribés a esdevenir un país independent, la qualificació del seu deute passaria de l'actual bo escombraria (BB) a situar-se a un graó (A+) de la millor qualificació possible, al costat de països com Alemanya, Austràlia, Canadà, Noruega, el Regne Unit o Suècia, entre altres. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi "Aproximació al risc sobirà d'un estat català" elaborat pels economistes Joan Elies i Joan Maria Mateu per a la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes. D'aquesta manera, Catalunya esdevindria una "zona d'inversió", un país atractiu per als inversors sense problemes per obtenir finançament exterior amb una prima de risc inferior a l'espanyola, segons han explicat els autors.
L'estudi, fet amb la metodologia de les principals agències de qualificació del deute, es fixa en "el punt d'arribada", és a dir el potencial de l'economia d'un eventual estat català un cop superat un període indeterminat de transició i sempre amb la hipòtesi d'una independència negociada i acordada amb Espanya, dins la UE i amb l'euro com a moneda. Pels autors, aquest és l'únic escenari "racional" i "el més probable", tenint en compte "la pressió" que exercirien les institucions europees perquè sigui un "procés ordenat" seria molt "elevada", perquè, de fet, la inestabilitat d'un escenari diferent "no interessa ni a Catalunya, ni a Espanya ni a la Unió Europea".
El fet que Catalunya deixés de patir el constant "drenatge" fiscal cap a la resta de comunitats autònomes espanyoles, faria capgirar de la nit al dia la situació financera de la Generalitat. "L'estudi vol demostrar fins a quin punt el drenatge fiscal afecta negativament a la capacitat financera d ela Generalitat i en la qualificació del deute públic", ha explicat Joan maria Mateu. Tot plegat porta a pensar en un estat independent "més que sostenible" i amb una situació financera sanejada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada