diumenge, 18 de gener del 2015

«El Papus», el «Charlie Hebdo» català

«El Papus», el «Charlie Hebdo» català

L'extrema dreta va atemptar contra el setmanari satíric l'any 1977, matant una persona

El canal 33 recupera el reportatge 'El Papus, anatomia d'un atemptat' arran de l'atac a París

| ND 18/01/2015 a les 11:30h
 
Aspecte de l'edifici, just després de l'atemptat Foto: TVC

El 20 de setembre del 1977 uns desconeguts lliuraven a Joan Peñalver, conserge de l'edifici de la plaça de Castella, de Barcelona, que acollia la redacció del setmanari satíric 'El Papus', un maletí destinat a la redacció. Poc després, el paquet explosionava, matant l'esmentat Peñalver, ocasionant ferides greus a la secretaria de redacció de la revista i ferint quinze persones més. L'atemptat va ser perpetrat pel grup d'extrema dreta Triple A -Alianza Apostólica Anticomunista- i trenta-set anys després ningú no ha estat condemnat per aquells fets.

'El Papus' era una revista irreverent que explorava els límits de la llibertat d'expressió en els convulsos anys de la transició. Havia rebut moltes amenaces per part de l'extrema dreta espanyola per la publicació d'imatges i caricatures feridores contra els nostàlgics del feixisme, de manera que l'atemptat que va patir el passat 7 de gener el setmanari satíric 'Charlie Hebdo' estableix un paral·lelisme tràgic amb aquesta publicació barcelonina.

De fet, totes dues revistes van ser atacades després de campanyes d'amenaces a causa del contingut de les seves publicacions. El cas de 'El Papus', a més, es va tancar en fals, ja que després d'un procés judicial que es va allargar durant sis anys i malgrat la detenció de diversos militants d'extrema dreta presumptament vinculats amb els fets, finalment el cas va quedar en res, sense cap condemnat, sense considerar l'atac com un acte terrorista i declarant la mort del conserge i les ferides de la secretària com a simple accident laboral.

Documental al Canal 33
 
L'ultradretà Alberto Royuela va ser detingut en relació amb l'atemptat Foto: TVC
El paral·lelisme entre els atemptats contra 'El Papus' del 1977 i contra 'Charlie Hebdo' de fa una setmana justifica que el Canal 33 recuperi aquest diumenge el documental 'El Papus, anatomia d’un atemptat'. És tracta d'una producció del 2011 dirigida per David Fernández de Castro, fill de l'aleshores director del setmanari, Javier Fernández de Castro, i coproduït per Cromosoma, Televisió de Catalunya i TVE, cadena que ja el va emetre l'agost del 2011.

El documental compta amb la intervenció de membres de la redacció d'El Papus', com el mateix director i els dibuixants Òscar Nebreda i Josep Amorós 'Ja', entre d'altres, però dóna també veu a ultradretans com Alberto Royuela, que va ser detingut en relació als fets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada