dimarts, 20 de gener del 2015

Govern i ERC negocien com esquivar vetos a les estructures d’estat

ESTRUCTURES D'ESTAT

PROCÉS SOBIRANISTA

Govern i ERC negocien com esquivar vetos a les estructures d’estat

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ahir durant la seva compareixença al Parlament. / MARIA FERNÁNDEZ / ACN

Els republicans volen auditar els treballs integrant independents a l’executiu o amb un òrgan bilateral


El pacte segellat la setmana passada per Artur Mas i Oriol Junqueras en presència de les entitats sobiranistes -eleccions el 27-S i impuls, fins llavors, de les estructures d’estat- ha obert una nova etapa en les relacions del Govern i CiU amb ERC. En un context de recomposició de la confiança erosionada després de setmanes de foc creuat, negocien ara la fórmula per incloure fins a vuit estructures d’estat en els pressupostos del 2015 i blindar-les de les més que previsibles impugnacions de l’Estat. Els republicans, a més, sospesen fórmules per poder fer un seguiment de l’evolució d’aquests nous organismes fins als comicis.
L’entesa entre els dos socis es va fer evident ahir quan ERC va retirar les esmenes a la totalitat als pressupostos de cada departament, que ahir es van començar a debatre en comissió. Malgrat tot, el vot positiu d’ERC als comptes està condicionat a un acord per esmenar-los en la línia de fer-los més socials i donar més gruix a la transició nacional. Les vuit estructures d’estat que els republicans proposen en les seves esmenes són, en aquest sentit, una peça nuclear de les converses.
Bon ‘feeling’ en la negociació
Segons fonts coneixedores de les trobades, les primeres reunions han estat positives en aquest àmbit. Tots els nous organismes proposats seran presents d’una manera o altra en els pressupostos, malgrat que ara els negociadors estan buscant la fórmula per esquivar una eventual impugnació per part de l’estat espanyol. El Govern i ERC estan afinant el redactat de les esmenes per buscar una transacció legalment impecable, cosa que en ocasions passa per no fer explícit plenament l’horitzó de la reforma per evitar superar el marc vigent. La recentment recuperada confiança entre socis els permet moure’s amb més ambigüitat. “Ens movem en un marc més possibilista per ser més solvents i blindar-ho”, explica una font republicana. Fonts convergents també subratllen el “bon to” de les converses i l’acord en el “concepte”, i puntualitzen que cal afinar “la puresa jurídica” del redactat per evitar vetos posteriors. “Ens estem posant deures per fer-ho ben fet”, reflexionaven les mateixes fonts, que recordaven la necessitat de trobar fórmules “eficaces” per avançar en una feina de construcció d’estructures d’estat que no necessàriament es completarà en aquesta legislatura.
Els negociadors van debatre si valia la pena elaborar projectes de llei d’estructures d’estat que possiblement no podran aprovar-se i estar operatives abans del 27-S. Al final, però, s’ha considerat que val la pena tenir els treballs al màxim d’avançats possibles per reprendre l’avenç després dels comicis si es manté la majoria sobiranista actual. Tot i això, també està sobre la taula impulsar alguna estructura a través d’una proposició de llei de CiU i ERC per enllestir-la abans.
Els republicans demanen que el fet de celebrar les eleccions al setembre i no al març no impliqui congelar el procés. De fet, per poder auditar la creació de les estructures d’estat -la sensació que tenen és que fins ara no s’ha avançat prou-, estan estudiant si integrar independents en àmbits del Govern -com va apuntar Mas dimecres passat- o, per contra, crear alguna comissió bilateral per fer-ne un seguiment des de fora. En concret, els organismes que es preveu impulsar són la Hisenda pròpia, la Seguretat Social catalana, la Sindicatura Electoral, la llei per dividir actius i passius, el control de les infraestructures crítiques, la gestió de les duanes, la seguretat nuclear i la garantia de l’accés a l’energia, les telecomunicacions i el transport ferroviari.
Gestos de desgel
La primera jornada de debat de les seccions pressupostàries -ahir era el torn dels departaments de Presidència, Economia, Empresa i Ocupació, Benestar i Agricultura- va fer evident el desglaç en les relacions entre CiU i ERC. Els republicans es van alinear amb l’executiu de Mas per permetre que els comptes públics puguin continuar el seu tràmit. En les votacions, van tombar amb CiU les esmenes a la totalitat presentades per la resta de grups de l’oposició, que van censurar el nou escenari d’entesa. L’acord en les finances públiques ha de permetre greixar ara el diàleg en el full de ruta del procés d’independència.
Tot i haver assegurat que els del 2014 serien els últims pressupostos “autonòmics” que validaria el seu grup, el portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Pere Aragonès, esgrimia ahir al Parlament el “compromís” dels republicans per negociar uns “pressupostos més justos, menys autonòmics i més de transició nacional”. Aragonès es pronunciava en aquests termes primer davant el conseller de Presidència, Francesc Homs, i després davant del titular d’Economia, Andreu Mas-Colell, a qui va instar a negociar les esmenes parcials per culminar les estructures d’estat fonamentals i obtenir més recursos per combatre les desigualtats. “El 27-S podrem obtenir aquest mandat que ens permetrà superar limitacions, com les dels pressupostos”, va afegir. Perquè si en una cosa coincideixen el Govern i ERC és en el fet que les limitacions pressupostàries de la Generalitat són la principal conseqüència de la dependència política d’Espanya. D’aquí que ERC emmarqués ahir els comptes en el període estricte que va des d’ara fins al 27 de setembre.
Hisenda pròpia i cooperació
La predisposició d’ERC a retornar al diàleg per als pressupostos del 2015 es veia corresposta ahir per Homs i Mas-Colell. Homs ja va deixar clar d’entrada que accepta les esmenes parcials plantejades pels republicans en matèria de cooperació al desenvolupament, que permetrà fer efectiva una nova convocatòria d’ajuts a les entitats que treballen en el sector, així com la partida “suficient” per al nou pla director de cooperació al desenvolupament. “Serà senzill posar-s’hi d’acord”, deia Homs. I en la mateixa línia -més prudent- es manifestava Mas-Colell, que va mostrar disposició a “introduir els canvis i accents necessaris”, això sí, “sense que explotin els pressupostos”. Perquè el Govern i ERC coincideixen que en l’actual context autonòmic, el marge per buscar nous ingressos via impostos i taxes ja va quedar esgotat amb els comptes del 2014. El pressupost del 2015 preveu incrementar en un 25% la partida per a l’Agència Tributària per fer créixer en un 50% el personal de la Hisenda pròpia. Són 170 noves places que ERC encara considera insuficients per bastir l’administració tributària d’una futura Catalunya independent.
Camacho defensa un govern PP-PSC post 27-S
El PP a Catalunya aposta per un govern de populars i socialistes després de les eleccions del 27-S. Així ho va plantejar ahir Alícia Sánchez-Camacho, que va reclamar “generositat” als socialistes per poder tancar l’acord i ser així “alternativa” als partits independentistes. La proposta de Camacho, però, arriba en un moment en què, segons les últimes enquestes, el PSC i el PP sumarien poc més d’una vintena de diputats. Per Camacho, que no va citar C’s com a soci d’aquesta hipotètica aliança antisobiranista, el model a seguir podria ser el del País Basc, on el PP i el PSE van fer pinya per impedir als nacionalistes que es mantinguessin al poder després de la legislatura del pla Ibarretxe. Al seu torn, Miquel Iceta en una entrevista a Catalunya Ràdio va carregar contra les plebiscitàries i el pacte entre CiU i ERC. Iceta va assegurar que “no exagera” quan diu que els comicis del 27-S són un “engany” perquè “es diuen coses a la gent que no passaran”. Iceta va defensar que la via unilateral cap a la independència “no té sortida” i va apostar per un acord federal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada