dissabte, 18 de gener del 2014

Sardenya s'emmiralla en Catalunya

Sardenya s'emmiralla en Catalunya

Els líders de la candidatura independentista Sardegna Possibile visiten Barcelona per captar de primera mà el procés català

L'escriptora Michela Murgia es reuneix amb CiU, ERC i l'ANC

| ND  18/01/2014 a les 17:25h
 
L'escriptora i candidata de Sardegna Possible Michela Murgia, reunida amb Núria de Gispert. Foto: Parlament de Catalunya.

A l'Illa de Sardenya, tot just fa poc, ha començat la campanya electoral. El 16 de febrer, els sards hauran de decidir la composició del nou govern regional, ara dirigit per Ugo Capellaci, un fidel de Berlusconi que intenta sobreviure al crepuscle del Cavaliere. Són eleccions importants, ja que l'Illa viu una greu crisi econòmica i sembla que, tot i que el fenomen no s'hagi mai aturat, el nivell d'emigració està pujant d'una manera sempre més preocupant. Davant d'aquesta situació, la classe política sarda no sembla tenir una resposta, mentre es multipliquen els casos de malversació, violació de la llei de finançament dels partits o mala pràctiques que impliquen els representants de les velles formació polítiques. La candidata del Partit Democràtic, per posar un exemple, després d'haver guanyat les primàries, es va veure implicada en un cas judiciari, i per tant va haver de retirar-se.

Però existeixen novetats en el panorama polític. Sardenya és una terra en la qual sempre hi ha hagut una tensió centrifuga, un desig d'autogovern. I en les pròximes eleccions, aquesta voluntat –tot i que hi ha d'altres formacions independentistes que es presenten– ha pres forma sobretot en la llista Sardegna Possibile. Els independentistes proposen Michela Murgia com a futura presidenta del govern sard. Murgia és una ben coneguda escriptora, una d'aquelles persones que, a partir d'elements profundament arrelats en la cultura sarda, ha pogut fer parlar de la seva terra en diverses parts del món. La seva obra més difosa, Accabadora, ha estat premiada a Itàlia i traduïda en diversos idiomes, català inclòs. Avui representa una absoluta novetat política i, davant un centre-esquerra que ha hagut que canviar el propi candidat a l'últim noment, i un centre-dreta que intenta presentar-se com a "sardista", la candidatura de Murgia pot reservar sorpreses. I sobretot, en un període en que els polítics "de professió" pateixen un descrèdit notable.

Convençuts que la política avui és la clau per a la eixida de la crisi, el discurs dels sobiranistes que sostenen Murgia és que la solució dels problemes sards només es pot obtenir amb una mentalitat independentista. Asseguren que els altres partits, són dependentistes, perquè depenen dels seus òrgans directius a Roma.

En aquest context, una delegació de Sardegna Possibile ha visitat Catalunya el dimarts i dimecres d'aquesta setmana per trobar-se amb representats dels partits catalans que defensen el dret a decidir, així com amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell. A part de la candidata principal, també van desplaçar-se a Barcelona Omar Onnis, que en un futur govern podria ser titular de la conselleria de cultura i educació, i Gavino Balata, mig alguerès i mig escocès, cap de llista per la província de Sàsser. La visita va concloure amb un encontre amb els emigrats sards, a la seu de l'Associació de Sards a Barcelona.

La delegació sarda, en dos dies molt intensos, ha intentat establert llaços amb els seus homòlegs catalans, amb la convicció que sards i catalans no poden no mantenir un diàleg. I que Sardenya pot ser un interlocutor vàlid per al govern català, així i com un bon partner comercial.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada