divendres, 17 de gener del 2014

Obama es va negar a la petició de Rajoy de fer una declaració contra la independència de Catalunya

Obama es va negar a la petició de Rajoy de fer una declaració contra la independència de Catalunya

"És una qüestió interna d'Espanya. Ho heu de resoldre vosaltres", va respondre el Consell de Seguretat Nacional dels EUA

EL PERIÓDICO / Barcelona
Divendres, 17 de gener del 2014 - 11.42 h
Obama i Rajoy, a la Casa Blanca, a Washington, dilluns passat.
En el seu viatge als EUA, el president del Govern, Mariano Rajoy, estava interessat que Barack Obama fes una declaració pública en contra de la independència de Catalunya. Des de la Moncloa es van portar a terme gestions per aconseguir aquestes paraules del president dels EUA, però no van donar resultat.
Segons publica 'El Confidencial Digital', de fonts diplomàtiques, el missatge que va arribar al gabinet de Presidència procedent de Washington va ser molt clar: "L'estatus de Catalunya és una qüestió interna espanyola". "Ho haureu de resoldre vosaltres". La resposta procedia del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, que s'encarrega dels assumptes de política exterior.
Washington també li va recordar a Rajoy que el tema l'haurà de resoldre l'Executiu espanyol d'acord amb les lleis nacionals i la Constitució.

Sense reconeixement d'Obama

El reconeixement d'Obama es considerava "molt important" --publica 'El Confidencial Digital'-- per l'equip de Rajoy, com a part de l'ofensiva de l'Executiu per evitar la consulta sobiranista a Catalunya prevista el 9 de novembre.
Malgrat que Obama no es va voler pronunciar, la qüestió de la independència es va colar a la Casa Blanca quan, en la breu roda de premsa, el president del Govern espanyol es va veure sorprès per la pregunta d'un periodista. Llavors Rajoy va afirmar que la independència "no es produirà", i va dir també que "la inestabilitat política i la incertesa no ajuden" a la recuperació.
Obama, per la seva part, només va parlar de la situació econòmica espanyola en general, sense esmentar directament Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada