divendres, 24 de gener del 2014

El Govern reclama per via contenciosa els 759 milions d'incompliments de l'Estatut

TENSIÓ ENTRE ADMINISTRACIONS

El Govern reclama per via contenciosa els 759 milions d'incompliments de l'Estatut

Mas-Colell insisteix que un organisme internacional calculi les balances fiscals

El conseller Andreu Mas-Colell, durant l'entrevista a 'Els matins'.
TWITTER / TV3
El conseller Andreu Mas-Colell, durant l'entrevista a 'Els matins'.
 
EL PERIÓDICO / Barcelona
Divendres, 24 de gener del 2014 - 11.18 h
El conseller d’Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha anunciat que el Govern envia aquest divendres el requeriment que inicia el procés contenciós administratiu per al pagament de la liquidació de la disposició addicional tercera de l'Estatut corresponent al 2008, que puja a 759 milions d'euros. En una entrevista a TV-3, ha assenyalat que aquest import estava jurídicament legitimat i s'hauria d'haver rebut el 2011, però encara està pendent.
Mas-Colell ha afegit que si la Generalitat el rep aquest any, podrà restar-se dels 2.300 milions que els pressupostos catalans del 2014 preveuen aconseguir a través de vendes de patrimoni i concessions, en una llista que el conseller preveu concretar "en unes setmanes" i que presentarà a la Comissió d'Economia del Parlament. Davant les crítiques de l'oposició per la falta de concreció de com aconseguirà la Generalitat aquests 2.300 milions, ha explicat que respecte al total d'actius de la Generalitat "és una quantitat assumible i gestionable".
"Serà una cosa molt mesurada i no afectarà el funcionament del sector públic i en alguns casos tindrà efectes positius", ha afirmat, i encara que no ha concretat cap projecte, sí que ha descartat l'opció de vendre part del parc de vivendes socials de la Generalitat.
Mas-Colell ha avançat que no preveu reunir-se amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en la seva visita aquest divendres a Barcelona, on assisteix a la Convenció Política del PP català amb arguments econòmics sobre el finançament de Catalunya i de la resta de comunitats.
Sobre les balances fiscals, el conseller ha reiterat que sigui un organisme internacional el que elabori els informes, davant les divergències que sobre aquestes dades tenen l'Executiu català i el Govern central. Mas-Colell ha instat Montoro que permeti als experts accedir a les xifres reals.
"No sé si Montoro parlarà de les balances fiscals. Si ho fa, ho celebraré", ha assenyalat Mas-Colell. El conseller ha manifestat la seva esperança que Montoro "no es limiti a donar xifres", sinó que "expliqui la metodologia i que obri l'aixeta de les dades. Això és el més important", ha subratllat. "Si les dades estan disponibles per a tots, no hi haurà problemes, ha augurat el conseller, que ha destacat que "les metodologies són estàndards" i que "hi ha experts a Catalunya, Espanya i a nivell internacional" per analitzar les dades.
Quan li han preguntat sobre la possibilitat que l'Estat "cuini" les xifres, Mas-Colell ha assegurat que la Generalitat estaria "disposada que un organisme internacional elabori els números de les balances fiscals". "La gent competent pot posar-se d'acord sobre dades essencials", ha afirmat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada