dissabte, 18 de gener del 2014

Doblet català al Dakar, Marc Coma (KTM) i Nani Roma (Mini) es coronen campions de la maratoniana prova sud-americana

MOTOR

Doblet català al Dakar

Nani Roma celebra entre llàgrimes el seu triomf en cotxes al ral·li Dakar, que ja va guanyar en la categoria de motos el 2004.
REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER
EL PERIODICO
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / Barcelona
Dissabte, 18 de gener del 2014 - 18.07 h
Marc Coma celebra el seu quart triomf al Dakar al finalitzar l'última etapa.
La polèmica en el si de l'equip Mini X-Raid s'ha resolt aquest dissabte com havia ordenat el seu propietari, el multimilionari alemany Sven Quandt, que, dimecres passat a la nit, a falta de tres jornades i dures etapes, va ordenar als seus tres pilots punters, el català Joan 'Nani' Roma, el francès Stéphane Peterhansel i el ric qatarià Nasser al-Attiyah, que mantinguessin les posicions i, per tant, convertissin en un passeig triomfal el podi de la marca en mans de BMW. Aquesta decisió, contestada divendres per 'monsieur Dakar', que es va atrevir a prendre a Roma el liderat de la general de cotxes i va allunyar el candidat oficial a la segona plaça (per només 27 segons), devia ser recordada a la nit per Quandt i en la cronometrada final de 157 quilòmetres d'aquest divendres tots van córrer en fila i van permetre que Roma es proclamés campió de les quatre rodes, poc després que un altre català campió, Marc Coma (KTM), ho fes en motos, amb molta autoritat.

Domini absolut de Coma

El poder demostrat per Coma en la categoria de dues rodes ha estat impressionant tot i la gran resistència que, durant la primera setmana, li va oposar el castellonenc Joan Barreda (Honda), que al final ha acabat en la setena posició del ral·li. Coma, nascut a Avià (Barcelona) fa 37 anys, s'ha coronat, de nou, campió per davant del seu company d'equip, Jordi Viladoms, que ha quedat segon, ni més ni menys que a gairebé dues hores: 1 hora, 52 minuts i 27 segons. La tercera plaça ha estat, finalment, per al segon home de Yamaha, el francès Olivier Pain, a dues hores i tres segons del tetracampió del Dakar.
Coma, que aquest dissabte s'ha limitat a rodar amb serenitat i ha acabat en el lloc 18è, a una mica més de 13 minuts del vencedor de l'etapa, ha conquistat així la seva quarta corona en la duríssima prova maratoniana, de la qual va estar absent l'any passat, fet que va facilitar el triomf del francès Cyril Despres, que aquest any no ha pogut empatar a sis triomfs amb Peterhansel. Coma, líder de KTM, ja va guanyar el 2006, el 2009 i el 2011, sempre amb la màquina de la fàbrica austríaca, de nou invencible aquest any tot i el gran desplegament realitzat per Yamaha i Honda en aquesta edició.

Victòria final de Roma

Mini, per la seva part, ha confirmat el podi que ja tenia programat i ha resistit, igual que ha fet KTM, la pressió dels 'buggy' SMG i del Toyota del sud-africà Giniel de Villiers, vencedor de l'última etapa. L'última cronometrada, de 157 quilòmetres, ha estat jugada amb diversió per tots els integrants de l'equip Mini i, fins i tot, hi ha hagut un intent de Peterhansel de seguir demostrant que és el més veloç perquè, al quilòmetre 133, a poc del final, ha esperat com un murri els seus companys d'equip.
Al final, després de De Villiers ha creuat la meta, enganxadet a ell, el polonès Krzysztof Holowczyc, a 23 segons, a continuació ha arribat Roma (a 1.40 minuts), seguidament Al-Attiyah (a 4.51 minuts del vencedor) i, finalment, Peterhansel, que ha quedat a 7.44 minuts de De Villiers i sis minuts més tard que Roma. El podi del Dakar de cotxes a estat, per tant, per als tres Minis: Roma, amb 50 hores, 44 minuts i 58 segons, seguit de Peterhansel, a 5.38 minuts i Al-Attiyah, a 56 minuts i 52 segons.

Crítiques a l'organització

Roma, que abans de començar l'etapa ha repetit el seu enuig amb l'organització francesa del Dakar i, molt especialment, amb el seu director Ettiene Lavigne, que havia criticat les ordres d'equip a X-Raid. "Lavigne no té ni idea de res", ha assenyalat Roma, "perquè les ordres d'equip han existit, existeixen i existiran tota la vida. I ell ho sap, el que li passa a Lavigne és que li sap greu que no guanyi un pilot francès".
Roma s'ha convertit amb aquesta victòria, que havia estat perseguint durant els últims anys (el 2012 va ser segon), en el tercer pilot que guanya el Dakar en motos i cotxes. El pilot català, nascut a Folgueroles i que el mes de febrer complirà 42 anys, ja havia guanyat, també amb KTM, el 2004 i ha completat el seu somni, liderant una nova victòria de Mini. Després de Roma ha quedat Peterhansel, 5 minuts i 38 segons, i, en tercera posició, com estava previst, el qatarià Al-Attiyah, a 56 minuts i 52 segons.