dimarts, 27 d’octubre del 2015

La legislatura del vertigen

La legislatura del vertigen

El nou Parlament enderroca el mantra que deia que hi ha una majoria de vot antiindependentista. Les curioses relacions d'Irene Rigau amb la CUP. Arrimadas escolta Els Segadors amb els braços creuats.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, rep felicitacions
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, rep felicitacions   |   JORDI BORRÀS
El Parlament s'ha constituït aquest matí ensenyant les cartes. Serà una legislatura de vertigen. Un gòlem que no sabem si es deixarà controlar. A la primera sessió ja ho ha deixat clar. En una sola votació s'ha carregat el mantra del govern espanyol i de Ciutadans que l'antiindependentisme havia guanyat les eleccions en nombre de vots. Sense que ningú ho sabés amb anterioritat, la meitat del grup de Lluís Rabell (CSQP) ha donat també el seu vot a Carme Forcadell com a presidenta del legislatiu, i ha empetitit el bloc unionista fins a la mínima expressió. Tot això ha succeït ja en les primeres hores de la legislatura. El gòlem ha començat a actuar.
Andrea Levy, amb altres diputats del PP
Andrea Levy, amb altres diputats del PP   |   Jordi Borràs
El PP era avui el partit més enfadat amb el nou escenari, més fins i tot que Ciutadans. Els populars han quedat desplaçats a la muntanya de l'hemicicle, on van a parar habitualment els diputats del grup mixt, han quedat fora de la mesa, voregen la marginalitat, i tot això quan són el partit del govern espanyol. Els diputats populars, liderats per Xavier García Albiol, han evitat aplaudir els nomenaments de la mesa. Ciutadans els ha guanyat la partida en el bloc unionista i se'ls notava a la cara.
Toni Comín, Lluís Llach i Marta Rovira
Toni Comín, Lluís Llach i Marta Rovira   |   Jordi Borràs
Els gòlem sempre han estat perillosos en la cultura cabalista, i també poden fer mal als propis. No hi ha certesa sobre què pot passar. Ningú no sap hores d'ara dir si la legislatura s'acabarà al gener, i fracassarà el procés sobiranista, o si servirà per arribar a la independència. Raül Romeva aconsella anar pas per pas. "Jo no sóc tribuneru dels que s'aixeca del seient i se'n va a mig partit. Mentre hi ha partit, hi ha partit. L'important és anar cremant etapes i la d'avui és la primera". Pregunto al diputat de la CUP Julià de Jòdar, que ha presidit la mesa d'edat, i és del mateix parer. "De govern ja veurem si n'hi ha. Ara hem d'anar cap a la declaració on deixem clar que desobeïrem. Podria ser la setmana vinent".

Al primer dia l'atzagaiada, sonora, ha anat pels unionistes. Si la setmana vinent es convoca el primer ple del Parlament hi haurà el segon toc. El sac es va omplint. L'exdirigent socialista Antoni Dalmau ja intueix cap on aniran les coses. "Serà política forta, però serà aspra". El president de l'ANC, Jordi Sànchez, prefereix veure el got mig ple. "Estem començant a contruir majories més grans a favor del procés". La legislatura és polièdrica i electritzant. Potser per això avui no se n'han perdut l'inici ni l'expresident José Montilla, ni la Laura Aymerich (la guitarrista de Lluís LLach), ni Miquel Calçada ni Queco Novell, experiodista de política de TVE i ànima del Polònia.
El diputat de la CUP Antonio Baños
El diputat de la CUP Antonio Baños   |   Jordi Borràs
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha aprofitat el final del ple per anar a parlar amb el regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas, amb qui té molt bona relació. També la té amb el seu germà Benet, que és diputat cupaire al Parlament. Rigau va ser nòvia de joventut del pare de tots dos, l'advocat Sebastià Salellas, i va ser professora d'alguns dels fills.
Arrimadas i 'Els Segadors'

Els diputats en el moment de cantar 'Els Segadors'
Els diputats en el moment de cantar 'Els Segadors'   |   Jordi Borràs
La dirigent de Ciutadans Inés Arrimadas, ara cap de l'oposició, s'ha estrenat avui en el nou paper. Té molta cura quan parla en català, però avui s'ha escoltat Els Segadors amb els braços creuats, cosa que ha aixecat comentaris. Les televisions espanyoles anaven boges i dubtaven entre ella o Albert Rivera. Ciutadans és ara el partit hiperprotegit de l'establishment. A diversos diaris ja els ha arribat també aquesta consigna per a la campanya de les generals. Estarem distrets, la legislatura del vertigen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada