dimarts, 27 d’octubre del 2015

Autoritats i experts marquen distàncies amb l'alerta de la carn

Autoritats i experts marquen distàncies amb l'alerta de la carn

Sanitat crida a seguir les mateixes pautes de consum moderat dictades fins ara

L'OMS matisa la seva posició i adverteix que no hi ha cap motiu per a l'alarmisme desfermat

EL PERIODICO
TERESA PÉREZ / BARCELONA // MANUEL VILASERÓ / MADRID
Dimecres, 28 d'octubre del 2015
L'alarma escampada per l'informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre les carns vermelles i els embotits va donar pas ahir a una allau de crides a la calma tant per part de les autoritats sanitàries com per part d'experts en càncer i nutrició. Tots van coincidir que el document no canvia gens la percepció científica d'uns aliments que s'han de prendre amb moderació perquè perjudiquen, sí, però només si es prenen en excés. Els fabricants del sector van ser menys diplomàtics i van considerar «irresponsable» que s'hagi equiparat, per exemple, el pernil ibèric amb productes tan perjudicials per a la salut com el tabac o l'amiant.
Aquest aspecte és el que més ha aixecat més soroll. L'estudi, elaborat pel Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CRIC) de l'OMS, inclou els esmentats productes carnis en el grup 1 de substàncies cancerígenes per als éssers humans, el mateix que l'amiant i el tabac. «El problema és que l'estudi s'ha difós sense que hagués estat enllestit», van indicar fonts del Ministeri de Sanitat. Falta la segona part, que consisteix en l'avaluació del risc, cosa que marcarà les distàncies entre uns productes i els altres.
«El que prevé més el càncer és el sentit comú. No crec que es puguin comparar els efectes del tabac, que pot ocasionar un milió de morts a l'any, amb la possible incidència en una persona del consum de carns vermelles o processades», va advertir Alfonso Alonso, el ministre de Sanitat, que efectuava una visita a Jaén i va aprofitar per elogiar les virtuts de la «dieta mediterrània», amb la qual «es menja de tot però amb moderació».
CONTRA L'AMERICANITZACIÓ / La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) va demanar, en la mateixa línia, que no es «demonitzi» un aliment com la carn vermella, que té beneficis nutricionals i aporta vitamines, proteïnes, ferro i zinc. Encara que, això sí, va veure una part positiva en el missatge de l'OMS. «Aquest informe no ens ha d'alarmar, però sí que ens ha de fer reflexionar sobre una dieta que durant els últims anys s'ha «americanitzat» en detriment de la «molt més sana» pròpia del Mediterrani.
La Comissió Europea va anunciar que analitzarà en profunditat l'informe i que mentrestant no farà comentaris. Tan sols va recordar que la legislació europea «garanteix que els aliments, inclosa la carn», respecten els estàndards més estrictes de seguretat alimentària».
LA COMUNICACIÓ / Fins i tot la mateixa OMS va sortir al pas de l'alarmisme generat. María Neira, directora del Departament de Salut Pública de l'organització mundial, va apuntar que l'entrada de les carns processades en l'apartat d'aliments cancerígens «era qüestió de temps». «A cap científic» l'ha sorprès, però tampoc ningú proposa eradicar-ne el consum, va assenyalar, després de reconèixer que tenen un problema a l'hora de comunicar aquest tipus de dades.
«Es pot continuar consumint carns processades, sempre que no sigui més de dues a tres vegades per setmana. En el fons, es tracta de la mateixa recomanació que els nutricionistes i experts en càncer ja feien quan es parlava de tenir una dieta» equilibrada, va reconèixer Neira.
L'«alarmisme» de l'organització va ser criticat per restauradors, productors i organitzacions agràries d'arreu del món, en molts casos amb paraules gruixudes. «Em sembla un insult al sentit comú quan hi ha països que no tenen res per menjar. ¿Si tampoc podem menjar sobrassada i llonganissa, què ens queda? ¿El pa torrat?», es va preguntar l'empresari Víctor Grifols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada