dimecres, 28 d’octubre del 2015

El mocador del president Companys que ha arribat al Parlament

El mocador del president Companys que ha arribat al Parlament

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, s'ha estrenat com a diputat amb aquesta peça de roba a la butxaca, que porta brodades les inicials LLC

, Solsona | 27/10/2015 a les 17:16h
 
David Rodríguez rep el mocador de Mercè Solande | Dolores Guàrdia
L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, que aquest dilluns s'estrenava com a diputat al Parlament de Catalunya, portava a la butxaca amb orgull i emoció una petita relíquia de la història de país: un mocador  del qui fou president de la Generalitat, Lluís Companys.

Aquest mocador va arribar a Solsona l'any 1982, quan la seva propietària, Mercè Solande, s'hi va traslladar er motius de feina del seu marit. La singularitat d'aquest mocador és que és el que duia Lluís Companys el dia que va ser detingut en declarar l'Estat Català i va ser portat al penal de Cartagena. La casualitat va voler que el pare de la Mercè Solande fos un dels secretaris de Companys present en el moment de la detenció, i va ser en aquesta situació que el mocador que el president sempre duia a la butxaca superior de l'americana li va caure. Solande el va plegar de terra amb la intenció de tornar-lo al president, però ja no va tenir l'oportunitat de tornar-lo a veure.

Companys va ser empresonat a Cartagena, i Solande i altres membres del govern així com la comitiva del president ho foren en un vaixell. Solande va quedar en llibertat deu dies després quan es comprovà que no formava part dels càrrecs de govern. Aleshores, era un jove de 24 o 25 anys, estudiant d'enginyeria tèxtil que es pagava els estudis amb la feina de secretari de Companys.

El mocador va ser guardat per la família Solande durant tots aquests anys, fins que la filla, la Mercè, de 68 anys i sense fills, ha cregut que el mocador havia d'anar a parar a mans de l'alcalde de Solsona, el republicà David Rodríguez, que el va rebre dissabte passat de mans de la seva anterior dipositària.

Rodríguez ha acollit amb orgull aquesta petita relíquia d'un president tant significatiu per Catalunya, i de fet, el va dur amb ell al ple de constitució del Parlament tot mostrant amb emoció al mateix president del partit, Oriol Junqueras.
 

Al mocador, de color gris, s'hi poden llegir les inicials LL.C. Rodríguez ha explicat a NacióDigital que la idea es buscar-li un lloc adient per conservar-lo adequadament, segurament a la seu d'ERC a Solsona.
 
Rodríguez mostrar a Junqueras el mocador Foto: Arxiu particular

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada