dimarts, 27 d’octubre del 2015

Com estudia l'Estat suspendre l'autonomia de Catalunya?

Com estudia l'Estat suspendre l'autonomia de Catalunya?

La tramitació correspondria al Senat i per activar l'article 155 de la Constitució caldria la majoria absoluta de la cambra alta

El Senat seria la cambra encarregada de tramitar l'article 155 de la Constitució espanyola, tal com estableix el seu reglament. Un article que atorga al govern espanyol la potestat d'adoptar "les mesures necessàries" per imposar a una comunitat autònoma el "compliment forçós" de la llei per "protegir l'interès general" de l'Estat en cas que no compleixi amb "les obligacions" que estableix la Carta Magna. Portat al límit, implicaria la suspensió de les competències i de les atribucions autonòmiques.

Les passes per a l'activació del 155 queden recollides al punt 189.4 del reglament del Senat. Inicialment, el govern espanyol hauria de remetre un escrit al president de la cambra demanant l'aprovació de l'aplicació de l'esmentat article, justificar el requeriment a la Comunitat Autònoma i demostrar el seu incompliment.

Posteriorment, el cas passaria a mans de la Comissió General de les Comunitats Autònomes, que requeriria al territori incomplidor els antecedents, les dades i les al·legacions corresponents i li oferiria la possibilitat de designar un representant per defensar els seus interessos. Un cop recopilada tota la informació, aquesta comissió formularia "una proposta raonada" sobre la procedència o no de la petició del govern espanyol.

En cas de prosperar la sol·licitud de l'executiu espanyol, el dictamen de la Comissió General de les Comunitats Autònomes s'elevaria al Ple del Senat. Per a l'aprovació definitiva del dictamen i la posada de l'article 155 de la Constitució caldria la majoria absoluta de la cambra.
La dissolució de les corts espanyoles no impedeix tramitar el 155

La signatura del decret de convocatòria d'eleccions comporta la dissolució automàtica de les corts espanyoles però això no impedeix al Congrés dels Diputats ni al Senat tramitar qualsevol tipus de petició parlamentària. L'òrgan encarregat de fer-ho és la Diputació Permanent que assumeix les funcions del ple fora del període de sessions fins a la constitució de les noves corts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada