Assemblea oberta de Manresa, el 29 de novembre de 2015.
Assemblea oberta de Manresa, el 29 de novembre de 2015.
La CUP ha de decidir avui en assemblea nacional a Sabadell (Vallès Occidental) si accepta o no la investidura del candidat a la presidència de la Generalitat de Junts pel Sí, Artur Mas, i la proposta de govern de la coalició amb pla de xoc inclòs. A la reunió, que durarà tot el dia, s’hi han inscrit 3.577 persones, entre militants, simpatitzants i inscrits procedents de les organitzacions agrupades a la Crida Constituent amb què la CUP es va presentar a les eleccions del 27 de setembre. La nombrosa assistència ha fet canviar tres vegades d’emplaçament l’assemblea: primer es va dir que es faria a Esparreguera, després a Girona i finalment a la pista coberta d’atletisme de Sabadell.
L’assembla és el punt final de tres mesos de negociacions amb Junts pel Sí per a mirar de tancar un acord que permeti la investidura d’Artur Mas i designar un nou govern. La militància ha de votar avui, amb molta tensió interna, entre quatre propostes: dues preveuen la investidura de Mas i dues més, no. En concret, els escenaris que es plantegen són: acceptar la proposta d’acord de Junts pel Sí i facilitar la investidura de Mas; rebutjar Mas i insistir a Junts pel Sí perquè proposi un candidat alternatiu o es convoquin eleccions; rebutjar la proposta d’acord, però facilitar que Mas sigui investit; i abstenir-se en la investidura de Mas i instar Junts pel Sí a cercar uns altres suports o, si no s’obtenen, resignar-se que hi hagi noves eleccions. En cas que s’imposi l’opció contrària a votar Mas abans del 10 de gener, pràcticament s’abocaria a convocar eleccions al març. En canvi, si se n’aprovés la investidura es podrien accelerar tots els passos aquesta mateixa setmana.
Fins ara, en les dues votacions al parlament els deu diputats de la CUP han votat en contra de la investidura del candidat de Junts pel Sí, que amb seixanta-dos diputats no en té prou i necessita com a mínim dos vots favorables de l’esquerra independentista i vuit abstencions.
L’assemblea comença a les nou del matí i els mateixos participants han de dir si volen que les votacions al llarg de la jornada siguin a mà alçada o secretes: si hi ha més d’un 25% d’assistents que volen aquesta segona opció, els vots seran amb urna. A dos quarts de nou del vespre és prevista la conferència de premsa on es farà públic el resultat de les votacions.
Informació relacionada: