'El Compromís de Casp', de Salvador Viniegra.
'El Compromís de Casp', de Salvador Viniegra.
‘Un empat històric. Nous documents revelen que el Compromís de Casp per decidir el successor de la casa comtal catalana realment va acabar en empat.’ Així se suma a la festa dels innocents la revista Sàpiens. Agafant com a referència la sorpresa per l’extraordinari empat de l’assemblea de la CUP d’ahir a Sabadell, Sàpiens diu que ‘la història, però, ens mostra que fa set segles també es va produir un empat històric’.
I ho explica: ‘El 1412 es decidia el destí de Catalunya amb el Compromís de Casp, una reunió que havia de trobar successor a Martí l’Humà, darrer representant de la casa comtal de Barcelona, mort sense descendència. Els nou representants d’Aragó, València i Catalunya van acabar escollint el castellà Ferran d’Antequera com a nou monarca, tot apartant l’altre candidat, Jaume II d’Urgell, després de tres mesos de deliberacions.’
La revista s’inventa una trama sobre la votació oficial i unes cartes enviades al papa de Roma arran del vot de Bonifaci Ferrer i Bernat de Gualbes a favor de Jaume II d’Urgell contra el que diu la història. Sàpiens fa referència a un suposat estudi de la Universitat de Saragossa. Però quan proposa un enllaç a l’estudi citat, s’obre una pàgina amb imatges de llufes dels Sants Innocents.