dilluns, 21 de desembre del 2015

Duran no aconsegueix escó i deixa Unió a prop de la desaparició

DURAN, MARXA NI AMB AIGUA CALENTA.

Duran no aconsegueix escó i deixa Unió a prop de la desaparició

El líder democristià assumeix la culpa de la derrota: "He sigut un incapaç"

Descarta dimitir al capdavant del partit i espera al desenllaç entre JxSí i la CUP

Duran no aconsegueix escó i deixa Unió a prop de la desaparició
Toni Alibr
Toni Sust Alemany Toni Sust
Diumenge, 20 de desembre del 2015 - 23:57 CET
 
"He sigut un incapaç i assumeixo la màxima responsabilitat. Si algú ha perdut les eleccions, sóc jo". Amb aquestes paraules ha admès Josep Antoni Duran Lleida el fet d'haver fracassat en l'afany de reeditar el seu escó al Congrés, d'aconseguir que els democristians seguissin a la Cambra baixa. Unió és ara extraparlamentària a Barcelona i Madrid, i Duran s'ha fustigat de forma prolongada per això: "No he sigut capaç ni de poder aguantar el resultat del 27-S ni ampliar-lo. Un ha de reconèixer que no ha sigut capaç de fer-ho, reconèixer la derrota. (Ramon) Espadaler ha sigut molt més bon candidat que jo. És un actiu que s'ha de tenir en compte en el futur", ha dit sobre les eleccions catalanes del setembre. Amb el 96% escrutat, Unió a penes arriba a 62.000 vots, una mica menys de la meitat que el 27-S.
Tot i aquesta al·lusió a Espadaler com a possible successor, Duran ha rebutjat que tingui intenció de dimitir per ara com a president del comitè de govern d'Unió. En gran part, ha assegurat, el futur dependrà del desenllaç polític a Catalunya, de si hi ha eleccions a la Generalitat o no al març. Unes autonòmiques podrien obrir una oportunitat extra per als democristians. Però càbales a part, el futur immediat del partit s'acosta a la irrellevància. A Unió li queda un eurodiputat, Francesc Gambús, i la regidora a Barcelona, Sònia Recasens, al grup de CiU a l'ajuntament. Ni tan sols és clar quants alcaldes l'hi queden. Aquest diumenge, a la seu el partit, no ha pogut facilitar aquest nombre.
Duran ha manifestat que Unió té futur, que ha passat mals moments abans i que ve de molt lluny. Però la realitat és que una vegada fora del paraigua de CiU, Unió s'ha revelat òrfena del suport majoritari. Ara, el partit espera celebrar un congrés els pròxims sis mesos, ha explicat Duran, en què haurà de definir-se la situació. I ha insistit que el calendari dependrà del que passi amb el Govern català.

NOU PANORAMA

Duran ha afirmat que si bé fa temps que a Catalunya funciona el paradigma independentisme davant no independentisme, està guanyant terreny el d'esquerra davant no esquerra, i això, ha afegit, ja es va veure a les eleccions municipals que van portar Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona, també a les catalanes del 27-S i a les legislatives d'aquest diumenge. L'espai que havia ocupat CiU es pot recuperar, ha assegurat el líder d'Unió. Ha jutjat molt complicada la governació tenint en compte els resultats electorals, tant a Espanya com a Catalunya. Una de tantes al·lusions al possible pacte o no pacte entre Junts pel Sí i la CUP. "Espanya ha de resoldre la qüestió catalana i el resultat de Podem té a veure amb l'oferta d'un referèndum". La crisi econòmica, ha seguit, també ha marcat el vot. Unió, aparentment decisiva a Catalunya durant dècades, s'acosta a la desaparició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada