IMG_0029
‘El dia 2 de gener es trobarà una sortida a aquest empat aritmètic’, deia Antonio Baños, cap de llista de la CUP a les eleccions del 27-S, després del sorprenent empat a vots en la tercera votació de l’assemblea nacional. Dissabte vinent, doncs, el consell polític i el grup d’acció parlamentària es trobaran per decantar la decisió a favor o en contra de la investidura de Mas. ‘Es decidirà. Peti qui peti’, deia un diputat de la CUP després de comparèixer davant dels mitjans. Amb tot, el desenllaç començarà a gestar-se demà amb la reunió que mantindran els quinze membres del secretariat nacional de la CUP. Us ho expliquem a continuació.
Es trobaran per esbrinar quines són les sortides que hi ha per a desempatar la situació que ha dibuixat l’assemblea nacional. L’opció més factible i probable és que emplacin les tretze assemblees territorials que votin entre les dues opcions que van quedar empatades a 1.515 vots. Llavors, cada territorial, a través dels seus representants, transmetrà la seva decisió al consell polític.
I què és el consell polític? És un òrgan de la CUP integrat per representants de les tretze assemblees territorials i els representants de les organitzacions que conformen la Crida Constituent (CC). En total són, aproximadament, una setantena. Amb tot, el seu pes en el consell polític no és proporcional, ja que les territorials aporten dos terços del consell i els membres de la CC representen un terç del total.
Cada assemblea aporta un nombre definit de representants segons un barem prèviament establert. Aquest es basa en la dimensió que té l’assemblea. És a dir, en el nombre de militants i regidors que té. Com més gran és, més representants té al consell polític. Les assemblees aporten entre tres i sis representants, tot i que la majoria en tenen entre quatre i cinc.
Així doncs, aquesta setantena de representants que conformen el consell polític es reuniran dissabte vinent amb el grup parlamentari i votaran. Això sí, els deu diputats no poden participar en la votació, ja que no hi tenen dret.