dilluns, 28 de desembre del 2015

El PSOE se subleva contra Pedro Sánchez

El PSOE se subleva contra Pedro Sánchez

L'actual situació política dels socialistes és endimoniada, "facin el que facin prendran mal", assegura el periodista Toni Bolaño

Susana Díaz i Pedro Sánchez
Susana Díaz i Pedro Sánchez   |   Agències
L'actual situació política del PSOE és endimoniada. Els resultats electorals del 20D han deixat un panorama desolador a Ferraz. El lideratge de Pedro Sánchez ha quedat en entredit, i alguns barons del partit, liderats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, ja han demanat la seva successió. "Facin el que facin prendran mal", assegura el periodista Toni Bolaño. 
Sánchez ha anunciat que es presentarà a la reelecció, però vol endarrerir el Congrés del partit a la primavera, fins a saber com es resolen els pactes de govern o si es convoquen unes noves eleccions. Però aquest matí, abans de la reunió del Comitè Federal, la presidenta andalusa ha deixat clara la seva posició. "Sobre el Congrés, altres companys ho han dit abans que jo. Som un partit que té uns estatuts i el congrés es farà quan toqui", ha sentenciat. En aquest sentit, el politòleg gallec Antón Losada exposa que hi ha dirigents del PSOE que saben que "si no 'maten' ara Pedro Sánchez, després ja no serà possible".

Ahir, el líder socialista es va reunir amb tots els dirigents territorials del seu partit per decidir quins passos havia de seguir a partir d'ara la formació. Ferraz i els seus barons van deixar clares les línies vermelles del PSOE per negociar amb Podemos si l'intent de Mariano Rajoy de ser investit fracassa. Tot i haver arribat a un consens en la reunió, Losada creu que "pot passar de tot", i lamenta que "ara mateix al PSOE hi ha una lluita pel govern orgànic per molt que ho intentin dissimular".

La principal línia vermella és el No a un referèndum sobre la independència de Catalunya. De fet, Díaz ha insistit aquests dies que no poden asseure's a negociar "amb forces polítiques que plantegen la ruptura d'Espanya". "De moment, Sánchez ha aconseguit imposar les converses amb el partit de Pablo Iglesias i ajornar el debat sobre la celebració del Congrés que ha de revalidar o no el lideratge de Sánchez", explica Bolaño.
Noves eleccions, possible escenari

Una de les opcions que a mesura que van passant els dies va agafant més força és l'escenari de noves eleccions. "Si el PSOE va a unes noves eleccions sense culpabilitzar Podemos quedarà fagocitat. Per tant, els socialistes han de fer els moviments necessaris per deixar Podemos en una situació de debilitat si vol obtenir millors resultats", analitza el periodista. Per contra, Losada creu que l'escenari de noves eleccions "està lluny". "Tindrien un cost molt alt, i la gent no ho entendria", manifesta.

Bolaño està convençut que una possible abstenció del PSOE a la investidura de Rajoy seria "la seva sentència de mort. Veig molt difícil un pacte entre ambdós partits". Per la seva banda, el politòleg afirma que ens trobem en un escenari que "encara està per explorar. Dependrà de l'habilitat de Pedro Sánchez. Cap escenari està premeditat, aquesta és la gran novetat".
Sánchez, sense suports

Un gran obstacle pel líder socialista és l'escàs suport que té dins del partit. "Només té al costat els de Madrid. Extremadura, Castella-La Manxa, València, País Basc, etc, estan al costat de Susana Díaz. El PSC no és el de fa 10 anys. Els socialistes catalans estaran amb qui guanyi", diu l'excap de premsa de José Montilla.

Per aquest motiu, després de saber la intenció d'obrir un procés de successió per part d'alguns dirigents, l'entorn de Sánchez ha engegat una campanya a Twitter per fer-li costat. #YoConPedro és el hashtag que han creat, i ja ha rebut el suport de centenars simpatitzants i militants del partit.
Susana Díaz, difícil relleu

Un altre problema que s'afegeix és que el "calendari està enverinat". Si es convoquen noves eleccions, que serien al mes de maig, serà pràcticament impossible canviar el candidat dels socialistes. "En un mes no pots canviar ni el líder ni el candidat d'una formació. És molt complicat", assenyala Bolaño, i afegeix que Susana Díaz no podria ser la nova secretaria general perquè és incompatible amb la presidència d'Andalusia. "Es podria utilitzar el model del PNB, que el líder del partit no és el candidat. Díaz podria imposar una persona de la seva confiança com Madina, Chacón o Patxi López", rebla Bolaño

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada