dimecres, 23 de desembre del 2015

Ciutadans, el gran perjudicat amb unes noves eleccions

Ciutadans, el gran perjudicat amb unes noves eleccions

Podemos en sortiria reforçat. "Ens ha faltat una setmana i un debat", va avisar ahir Pablo Iglesias

Albert Rivera, líder de C's.
Albert Rivera, líder de C's.   |   ACN
La possibilitat de repetir les eleccions generals al maig és una opció que, ara per ara, no està descartada. Una segona volta no tindria els mateixos efectes per totes les formacions polítiques. Ciutadans seria el partit més perjudicat si es tornessin a celebrar eleccions, en canvi, Podemos sortiria molt beneficiat si això passés. 
Ahir, el líder de C's, Albert Rivera, ja va deixar clar en roda de premsa que no volia uns altres comicis, i emplaçava el PSOE a investir Mariano Rajoy per poder començar a treballar. Rivera és molt conscient que el seu partit ha patit una davallada important respecte els resultats que li donaven les enquestes de les últimes setmanes. I aquesta tendència a la baixa es podria repetir en unes noves eleccions.
Ciutadans, en caiguda lliure

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy   |   Europa Press
"Unes noves eleccions provocarien una pèrdua de representació per part de Ciutadans. El PP podria adoptar el paper de màrtir per no haver pogut formar govern i li trauria vots", explica a El Món el catedràtic de Ciències Polítiques i de l'Administració, Carles Ramió. De fet, molts votants que el 20D es van decidir per Rivera, podrien canviar el seu vot per Rajoy perquè el considerarien el vot útil. La formació taronja no ha complert les expectatives que havia generat, i s'ha quedat molt lluny de poder tenir un paper important al Congrés.
El PP aguantaria

Per aquest motiu, el PP podria veure una lleugera millora en els seus resultats si es convoquessin noves eleccions. Però, tot i així, Rajoy ja ha deixat clar que no vol uns altres comicis. El seu lideratge podria estar en joc si això passa, i més si tenim en compte la inesperada aparició de l'expresident espanyol José María Aznar al Comitè Executiu dels populars. Aznar va demanar "un congrés obert a la militància del partit per escollir la direcció".
Podemos, imparable

Un escenari molt diferent se li presenta a Podemos. El partit de Pablo Iglesias seria el gran beneficiat amb unes noves eleccions. Iglesias ja ho va deixar clar ahir quan va dir: "Ens ha faltat una setmana i un debat". Sap que amb una nova votació podria aconseguir més adeptes, i com a conseqüència, més poder d'influència. Aquesta pujada estaria alimentada per la fuga de milers de vots del PSOE cap a Podemos. De totes maneres, Ramió avisa que "un dia o altre tocaran sostre".
El PSOE eclipsat per Podemos

El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez
El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez   |   ACN
Si el 20D el PSOE va aconseguir el pitjor resultat de la seva història, unes eleccions al mes de maig els atorgarien uns resultats catastròfics. Saben que la formació violeta s'està menjant gran part del seu terreny. Per tant, seran els primers interessats a arribar a un acord al preu que sigui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada