dimecres, 12 de febrer del 2014

Roca a Madrid: «Un plantejament sobiranista també és legítim»


Roca a Madrid: «Un plantejament sobiranista també és legítim»

L'advocat i expolític creu que "Espanya és qui té el problema" i que no es pot tractar el procés català com una qüestió perifèrica

, Madrid | ND 10/02/2014 a les 22:32h
 
Miquel Roca aquest vespre a Madrid Foto: Xavier Vallbona

Miquel Roca i Junyent no ha obviat referir-se a les relacions entre Catalunya i Espanya durant una conferència sobre la Constitució organitzada per la Conferència Anual Francisco Fernández Ordóñez. Ho ha fet des d’un to temperat, pedagògic i amistós, i davant les prop de dues-centes persones que omplien l’Auditori de l’Internacional Institut de Madrid. “Un plantejament sobiranista és legítim”, ha etzibat Roca als assistents, que també ha destacat la legitimitat d’aquells aposten per la recentralització així com la legitimitat dels que són partidaris d’un model d’estat federal.

Per a Roca existeix “certa unanimitat” en què el model territorial de l’Estat està “esgotat” ja que, al seu parer, no es correspon amb “les necessitats ni amb les conveniències” de la societat actual. Una unanimitat que, segons ell, s’hauria de traslladar a la voluntat de diàleg sobre l’elaboració d’un nou model que ha d’estar fonamentat sobre “unes bases i unes ambicions diferents”. L’advocat ha reconegut que no té “la solució”, però ha fet una clara aposta per “respectar la pluralitat” i per “seure, parlar i dialogar” . I és que, segons ell, “si hi ha voluntat d’acord i de diàleg, les coses es poden simplificar molt”.

El recurs contra l'Estatut, "un error molt greu"

Tampoc s’ha mossegat la llengua en assegurar que el recurs d’inconstitucionalitat interposat contra l’Estatut de Catalunya referendat pels catalans va ser “un error molt greu”. Roca considera que arran d’aquest recurs “s’ha creat una dinàmica molt complicada” i s’ha produït “un perjudici social i polític”. És per això que ha demanat serenor i ha demanat evitar “el xoc de trens” per tots els mitjans.

Finalment, l’expolític s’ha mostrat convençut que “Espanya és qui té el problema” i que cal “enfocar-ho des d’aquesta perspectiva”. Roca ha criticat aquells qui tracten el procés català com un tema “perifèric”, i ha acabat afirmat que “quan es parla d’un problema des de fa 200 anys, deu ser un problema”.

Miquel Roca i Junyent ha reaparegut públicament després de la declaració de la Infanta Cristina dissabte passat als jutjats de Palma pel cas Nóos. L’escenari i el context han estat ben diferents però l’expectació mediàtica ha estat pràcticament la mateixa. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, era inicialment l’encarregat de presentar-lodavant els assistents a la conferència, però ha acabat declinant la invitació al·legant problemes d’agenda a última Hora. Tot fa pensar però que Gallardón ha volgut evitar preguntes incòmodes per part dels periodistes sobre la infanta Cristina. Finalment, l’encarregat de presentar Roca ha estat l’exgovernador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

 
  Miquel Roca aquest vespre a Madrid Foto: Xavier Vallbona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada