dilluns, 17 de febrer del 2014

Mas, al «Corriere»: «Volem els poders d'Àustria o Portugal, ni més, ni menys»

Mas, al «Corriere»: «Volem els poders d'Àustria o Portugal, ni més, ni menys»

El president de la Generalitat afirma al diari italià: "La independència és el futur natural d'una antiga nació"

Avisa que unes eleccions anticipades "seran l'equivalent del referèndum"

| ARA 17/02/2014 a les 11:00h

 
 L'italià 'Corriere della Sera' dedica tota una pàgina, imparell, al procés català. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

"N'hi ha prou amb travessar l'àmplia portalada del Palau de la Generalitat per adonar-se que aquesta no és simplement la seu d'un govern regional." Així comença l'entrevista que el periodista Luigi Ippolito, del Corriere della Sera, ha fet al president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el procés independentista. "Sóc partidari del doble sí. La independència és el futur natural d'una antiga nació que ha conservat la seva llengua i cultura durant segles, una nació que té la voluntat d'actuar com a tal, amb un projecte col·lectiu pel futur", assegura el president català.

"Hem d'escoltar la veu del poble", continua Mas, preguntat per la "insistència" en reclamar que els catalans puguin votar sobre el futur polític del país. "No podem proclamar la independència sense saber si hi ha o no una majoria al país", aclareix. I si Madrid impedeix la consulta? "Llavors tindrem eleccions generals, que seran l'equivalent d'un referèndum d'independència. Ha arribat el moment de preguntar al poble", sosté.

Preguntat sobre el tipus d'Europa en què somia, respon: "Volem una Europa federal, amb menys poders per als estats i més per a les regions. Som partidaris dels Estats Units d'Europa: a l'interior d'una Europa federal, estaria bé tenir el mateix estatus que té Massachusetts als EUA. Però si Europa no és federal, volem els poders que tenen Àustria o Portugal. Ni més, ni menys".

Marca distàncies amb la Padània

"Hi ha raons econòmiques [en el procés independentista], però el nostre camí no té res a veure amb el de la Padània, on només hi pesen qüestions econòmiques [...]. Volem poder organitzar la nostra educació, la nostra sanitat, els nostres serveis. Els catalans sempre hem defensat la idea d'autogovern, des de fa 300 anys", explica Mas.

Preguntat sobre un possible Estat català fora de la UE, respon: "Els tractats europeus no preveuen un cas com el nostre: s'haurà d'estudiar de forma específica. Però recordem que Europa és també dels ciutadans, no només dels estats. Perquè ens volen fora? No podem ser castigats."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada