dijous, 13 de febrer del 2014

«Die Welt» explica el procés català fil per randa

 «Die Welt» explica el procés català fil per randa

El diari més influent de Berlín entrevista Artur Mas i Andreu Mas-Colell

|ND 13/02/2014 a les 11:05h

Article a 'Die Welt' sobre la situació política a Catalunya.

Die Welt, el segon diari més influent d'alemanya per darrere del Frankfurter Allgemeine, dedica aquest dijous un extens article a informar sobre el procés català, entrevistant el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ressaltant que és exprofessor d'Economia de Harvard.

A l'article Politik in der 18. Minute (Política al minut 18), ressalta el clam espontani que té lloc al Camp Nou al minut 17.14 de cada partit. "Els catalans van lluitar en el bàndol equivocat en la Guerra de Successió espanyola. L'11 de Setembre 1714, tropes franceses i castellanes van entrar a Barcelona, que va perdre la seva independència", explica el corresponsal Florian Eder, que contraposa els motius històrics del catalanisme amb les reivindicacions "inventades" de la Padània.

Ressaltant les mobilitzacions de l'Onze de Setembre del 2012 i la Via Catalana del 2013 -"una quarta part dels adults catalans era en aquell moment a la carretera", especifica Mas-, també ressalta que l'economia catalana és de les més fortes de l'Estat espanyol, per bé que "cada any dóna més a Madrid del que se li retorna". "La regió té un nou per cent menys de recursos que la mitjana espanyola", ressalta la peça.

"No ens importa ajudar d'altres regions espanyoles. Però tot plegat representa anualment una pèrdua del vuit per cent de la producció econòmica, fet que amenaça el present i el futur del meu país", explica Mas. Die Welt recorda la negativa espanyola al pacte fiscal i la campanya en contra de l'Estatut de Catalunya fomentada "pel Partit Popular de Rajoy". "Aquest va ser el punt de no-retorn per al moviment independentista", informa el diari. "Només escoltem el "no" per resposta als nostres desitjos", ressalta Mas.

"Som un país pacífic", ressalta el president català, que tot seguit mostra la seva determinació a celebrar la consulta independentista del 9 de novembre. Tot seguit, Die Welt ressalta les paraules de Mariano Rajoy contràries al dret a decidir dels catalans. "Ja ha dit que no passarà a la història com el president que va permetre la destrucció de la unitat d'Espanya", conclou la peça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada