dimecres, 4 de juny del 2014

Rajoy diu que està en "disposició" de parlar amb Mas i obert a estudiar una proposta federal

EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA A CATALUNYA

Rajoy diu que està en "disposició" de parlar amb Mas i obert a estudiar una proposta federal

"Fa molt de temps que no tinc notícies d'ell", assegura en referència a Artur Mas

El president insisteix que no es tanca a estudiar una reforma federal amb contingut

EL PERIODICO

GEMMA ROBLES / ROSA SANCHEZ / Madrid
Dimarts, 3 de juny del 2014 - 12.04 h
El president del Govern, Mariano Rajoy, ha dit aquest matí que està en "disposició" de dialogar amb el president de Catalunya, Artur Mas, i ha afegit amb una certa sorna que "fa molt de temps" que no sap res d'ell. A més, ha insistit que no es tanca "en banda" a estudiar una reforma de la Constitució en clau federal, sempre que tingui contingut i que aconsegueixi atraure el consens generalitzat de les forces polítiques.
Rajoy s'ha pronunciat així en un fòrum econòmic organitzat per 'The economist', en què se li ha preguntat directament si la seva suposada negativa a reunir-se amb Mas suposa un problema per superar la crisi territorial. El cap de l'Executiu ha insistit que "sempre" que el màxim responsable de la Generalitat ha volgut parlar amb ell ho ha aconseguit, encara que no amaga el malestar que li va produir fa mesos que no li comuniqués abans que als mitjans de comunicació que es disposava a convocar una consulta sobiranista.
"Jo em vaig assabentar d'aquella consulta més o menys igual que vostè, amb la diferència que sent el president del Govern, doncs m'ho haurien pogut comentar...", ha dit. I ha afegit que, en tot cas, està disposat a dialogar amb el cap del Govern català, "com no pot ser d'una altra manera".
REFORMA EN CLAU FEDERAL
En aquestes jornades econòmiques que es estan celebrant a Madrid també se li ha plantejat a Rajoy si, tal com defensen els socialistes, és possible impulsar una reforma federal per donar sortida a la crisi que es viu amb Catalunya: "Jo no m'oposo a un Estat federal si s'explica amb claredat què és", ha apuntat el cap de l'Executiu, que ha afegit que qualsevol canvi de calat que s'introdueixi a la Carta Magna hauria de comptar amb consens generalitzat, com va passar el 1978.
"El 78 aquest país va fer un gran esforç. Es van posar d'acord des d'exministres del franquisme fins a exiliats [...]. Va ser una operació molt difícil en què tots vam cedir. I per això va sortir el règim més descentralitzat del món. Si Escòcia tingués aquest model de descentralització no tindria aquest problema [el que es refereix a la seva demanda d'independència]", ha arribat a dir Rajoy.
En aquest context, el president ha dit que li agradaria conèixer "el contingut" de la proposta federalista que defensen alguns, així com tenir certesa que aquest model podria recollir el mateix consens que al seu dia va tenir la Constitució ara vigent. "Jo veig la possibilitat que el PP i el PSOE ens posem d'acord en una reforma, ¡és clar que ho veig!, però no crec que sigui una solució tirar endavant una reforma constitucional només amb els vots de populars i socialistes", ha indicat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada