dilluns, 30 de juny del 2014

Mitològiques: “L´origen del Pa amb tomàquet”

SI NO EN SABEN MÉS...

Mitològiques: “L´origen del Pa amb tomàquet”

pambtomaquetgran
Segons el diccionari gastronòmic d’en Nèstor Luján, el primer cop que es cita a la literatura catalana el pa amb tomàquet es al 1884. Son uns versets de l’humorista i racista en Pompeu Gener, quan vivia a París.
“Lo que menjarem certa nit és, pa amb oli amanit amb tomaca i n’ha fet moda Madama Adam que n’ha menjat. Judit Gautier molt li ha agradat fins la gran Sarah Bernhardt s’ha fet la llesca”.
Si al segle XIX ja es coneixia el tomàquet, semblaria que l’origen es anterior. I és que el tomàquet és un fruit originari d’Amèrica. En realitat la mateixa paraula tomàquet (tomatl) és d’origen nàhuatl, una llengua parlada durant l’imperi dels asteques i que encara avui parla més d’un milió de persones a Mèxic. Es a dir un fruit portat pels espanyols de les colònies. Però la llegenda urbana del seu origen és molt més pertorbadora pels separatistes.
Resulta que foren els murcians que feien el metro de Barcelona, qui per estovar el pa dur que els hi donaven per tot menjar, sucaven amb aquell fruit vermell, dels horts del voral del lloc de treball, el pa per tal de cruspir-lo ben tou. Si fins i tot un dels gurus del nou separatisme, com en Salvador Cardús, reconeix aquesta teoria com a certa¡¡
El pa amb tomàquet un invent d’espanyols¡¡. Bé Murcians, però al capdavall espanyols¡¡.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada