dimecres, 4 de juny del 2014

L'estat espanyol s'afanya a fer rei Felipe de Borbó

Dimecres  04.06.2014  06:00
Autor/s: ACN

L'estat espanyol s'afanya a fer rei Felipe de Borbó

La llei de successió es debatrà la setmana que ve al congrés i podria ser proclamat el 18 de juny

VilzwsebSi abans-d'ahir Juan Carlos anunciava l'abdicació en favor del seu fill, Felipe de Borbó, ahir el govern espanyol ja va aprovar un decret de llei orgànica sobre la successió. El decret el debatrà i l'aprovarà el congrés espanyol d'avui en vuit, el 11 de juny, i la setmana següent, el dimarts 17, passarà al senat, on també s'aprovarà. Superat el tràmit, es publicarà al BOE, possiblement el dimecres 18 al matí, fet que permetria la proclamació el mateix dia. Tot i que el president del congrés, Jesús Posada, no ho ha volgut confirmar, fonts de la mesa de la cambra han informat que Felipe seria proclamat rei aquell dia. L'estat espanyol s'afanya a fer efectiu el relleu.

El decret de llei orgànica és un article únic amb dos punts: el primer recull l'abdicació de Juan Carlos i el segon estipula que entrarà en vigor en el moment que la llei sigui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
La mesa qualificarà el decret d'urgent i de lectura única, de manera que serà aprovat en un únic ple que es pot fer aquesta setmana o la setmana entrant. El procés de lectura única és un mecanisme encara més ràpid que la via d'urgència, perquè el text no ha de ser discutit ni aprovat en comissió. Se'n farà un únic debat i, en acabat, si el text aconsegueix la majoria absoluta del congrés i del senat espanyols, serà aprovat.
Havent superat l'aprovació de les corts, serà definitivament aprovat quan tingui la signatura del rei i surti publicat al BOE.
El vist-i-plau de la cambra baixa és assegurada, per la majoria absoluta del PP. A més, també rebrà el suport del PSOE i d'UPyD i una part del grup mixt. En canvi, Esquerra Unida, ERC i Amaiur hi votaran en contra. El PNB ha anunciat que s'abstindria i CiU encara no ha comunicat el sentit el seu vot, si bé ha descartat de votar-hi en contra.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada