dimarts, 3 de juny del 2014

Per què el 2 de juny?

L'HEREU DE FRANCO
EL REI ABDICA

Per què el 2 de juny?

La Zarzuela ha tingut en compte la consulta del 9-N, les europees i el PSOE

EL PERIODICO
PILAR SANTOS
MADRID
Dimarts, 3 de juny del 2014
El Rei, ahir, durant una audiència al palau de la Zarzuela.
La data triada per la Zarzuela per comunicar l'abdicació del Rei ha estat difícil de decidir, ha patit canvis i en aquest procés s'han tingut en compte moltes variables. Les més importants són aquestes, per ordre cronològic: la recuperació de la salut del cap de l'Estat, les eleccions europees, la Diada Nacional de Catalunya, la consulta sobiranista del 9 de novembre i el procés de renovació del PSOE, amb unes primàries que estaven convocades per a finals d'aquest mes de juny.
El Rei va començar a pensar que havia de deixar pas al seu fill el 6 de gener. Aquell dia, segons fonts del seu entorn, va tenir un disgust important pels errors que va cometre al llegir el discurs en la Pasqua Militar. Acabava de complir 76 anys i en aquell acte, en què es va entrebancar diverses vegades, es va adonar que ja no exercia el càrrec de cap de l'Estat com abans. El Monarca va comentar la seva voluntat d'abdicar a la seva dona, al Príncep i al cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno. La maquinària per preparar el relleu es va posar en marxa.
Podia ser una cosa immediata, però Joan Carles no ho va voler així. Fonts del seu equip expliquen que volia superar l'última operació de maluc i recuperar el vigor físic per no anar-se'n com un rei convalescent i apagat. Per això, una vegada els metges li van donar permís per tornar a viatjar, el Monarca va donar un impuls a la seva agenda internacional. En els dos últims mesos, ha visitat tres vegades el golf Pèrsic per recolzar les empreses espanyoles. També ha volgut deixar clar que s'ha implicat en el repte sobiranista que planteja Catalunya i que ha treballat per crear «un clima de diàleg» que faciliti l'entesa.
Amb el Rei a ple rendiment i una agenda plena de viatges, a mitjans d'abril, a la Zarzuela es va començar a mirar el calendari. Podia ser entre el 25 de maig (no abans per no entorpir el procés electoral europeu) i fins al 31 d'agost. És a dir, es va descartar des del principi que l'abdicació s'anunciés al setembre, l'octubre o el novembre, mesos en què s'espera que rebroti el sentiment independentista amb el possible referèndum del 9-N i en què el PSOE té previst debatre el seu futur. I també juliol i agost, mesos en què el Congrés està tancat per vacances, una situació que hauria dificultat els canvis legals necessaris per a l'abdicació.
La decisió, dijous passat
Amb aquest panorama, es va marcar en vermell el mes de juny. Segons fonts de la Zarzuela, es va pensar a fer l'anunci la setmana passada, però la debacle del PSOE els va fer ajornar la decisió. Dijous passat, Mariano Rajoy, Alfredo Pérez Rubalcaba i el mateix Monarca van decidir que el dia seria el 2 de juny.
El Rei va suspendre ahir un acte a Barcelona però va seguir amb la seva agenda a la tarda amb una audiència a la Zarzuela. Conscient de la dificultat que Felip té davant seu, el Rei no es va mostrar tan obert com fins ara i no va voler parlar.
--¿Està trist?, se li va preguntar.
--¿Com em trobeu?, va dir amb un somriure. S'ha de contestar a la gallega, va afegir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada