dilluns, 2 de juny del 2014

Quan fins i tot Unió titllava Joan Carles de Borbó de «feixista»

L'HEREU DE FRANCO

Quan fins i tot Unió titllava Joan Carles de Borbó de «feixista»

El primer document firmat conjuntament per les forces polítiques catalanes, impulsores de l'Assemblea de Catalunya, va ser per criticar la designació del llavors príncep com a successor de Franco

Especial: Abdicació de Joan Carles

| ND  02/06/2014 a les 13:34h

El llavors príncep Joan Carles de Borbó amb el dictador Francisco Franco. Foto: AHN

La notícia de l'abdicació del rei Joan Carles a la corona espanyola pot ajudar a revisar com va accedir al tron. Una decisió que va catalitzar el moviment polític català en contra del seu nomenament.

Només així s'explica que el primer document firmat conjuntament per cinc partits polítics catalans abans de l'Assemblea de Catalunya fos, precisament, per criticar amb duresa el nomenament de Joan Carles de Borbó com a successor del dictador Francisco Franco i com a continuador del seu règim. Un document (inferior de la plana) que no s'està de romanços alhora de titllar el futur rei espanyol de "feixista" i "autoritari". En aquest sentit, el text també recorda que amb Joan Carles de Borbó continuarà un "poder que descansa damunt d'una guerra civil, d'una rebel·lió contra les lleis votades veritablement pel poble".

El document "Al poble de Catalunya"

Aquest document, datat el juliol de 1969 i titulat "Al poble de Catalunya", arxivat a l'Arxiu Nacional de Catalunya i al qual va tenir accés Nació Digital ara fa dos anys ,  està firmat per el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC); Moviment Socialista de Catalunya (MSC); Front Nacional de Catalunya (FNC); Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Aquestes cinc forces polítiques constituïen la treballada Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya, que va ser l'embrió de l'Assemblea de Catalunya.

La crítica, ferotge per altra banda, omple la cara d'un foli (una en català i l'altra en castellà) i dispara al que representa la designació del llavors príncep Joan Carles. "El successor no serà el rei dels súbdits de l'Estat espanyol; serà el rei i el servidor de l'oligarquia, de la burocràcia sindical, de la part dels militars lligats a les formes feixistes del poder i dels estrats més reaccionaris del catolicisme espanyol", afirma el document. Així mateix, albira que amb aquesta successió "els pobles bascos, gallecs i catalans seguiran oprimits" i els quintet de partits signants es defineixen com a defensors "d'una forma republicana" de govern.

Després d'establir els seus objectius estratègics per assolir una “alternativa política”, PSUC, MSC, FNC, ERC i UDC aposten en el document per plantar cara a "l'intent feixista de perpetuar el domini de l'oligarquia i l'explotació de l'home; de negar al ciutadà les més elementals llibertats i als pobles de l'Estat espanyol els seus drets, cridem a tot el poble de Catalunya, amant de la llibertat i els drets de l'home, a la lluita contra el feixisme de Franco o de qualsevol que el succeeixi en el camí de l'oprobi i l'esclavatge".

Curiositat històrica o no, el fet que el primer document en el qual  van ser capaços, per primera vegada, d'estampar la signatura cinc partits històrics que negociaven des de feia mesos fos un destinat a criticar el llavors príncep espanyol. Ara que fins i tot la Generalitat té consellers d'una federació on s'integra Unió que es declaren monàrquics, i ara que hereus socialistes del MSC, simulen el seu monarquisme amb un escàpol “Juancarlisme”, la història recorda els orígens tèrbols de totes les coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada