dijous, 10 d’abril del 2014

Neix iQuiosc, el quiosc virtual que aplega les principals capçaleres en català

Neix iQuiosc, el quiosc virtual que aplega les principals capçaleres en català

La plataforma, disponible per a ordinadors i tauletes, s'estrena amb 150 publicacions entre periòdics i revistes, entre les quals hi ha l'ARA

Aquest dijous s'ha posat en funcionament iQUIOSC.cat, la primera plataforma digital de publicacions en català, que de moment permet llegir ja prop de 150 capçaleres, entre les quals hi ha l'ARA. Diaris, revistes, premsa comarcal i premsa gratuïta en català estan disponibles en una mateixa biblioteca i permeten als lectors aplegar les seves subscripcions en una sola aplicació (d'ordinador o dispositiu mòbil). L'objectiu de la iniciativa és facilitar als editors una solució per vendre la versió digital de les seves publicacions i posar a l'abast del lector l'àmplia oferta de revistes i premsa en català. A la llarga, la plataforma oferirà 500 publicacions i també tota l'hemeroteca de la premsa catalana.
La nova plataforma digital és una iniciativa conjunta de l'Associació de la Premsa Periòdica en Català (APPEC) amb l'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i l'Associació de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG), i ha comptat amb el suport del Govern mitjançant la secretaria de Comunicació.

El president de l'APPEC, Lluís Gendrau, ha recordat en la presentació d'iQUIOSC.cat d'aquest dijous, que Catalunya i les seves revistes en català ja van ser pioneres en l'anomenat 'Quiosc.cat', el primer "quiosc obert les 24 hores del dia amb les primeres capçaleres en català". Allò va ser "l'embrió" de la plataforma. Gendrau ha rememorat que ara fa 10 anys "uns quants bojos van imaginar que calia apostar per un quiosc digital en català, i ho van anar explicant revista per revista què significava això. I allò que fa una dècada algú va imaginar com una cosa de futur, avui és un realitat", ha conclòs.

Els usuaris podran adquirir exemplars individuals o subscriure-s'hi, excepte, és clar, de les publicacions gratuïtes, que es podran consultar directament al mateix web. La plataforma permetrà cercar les capçaleres per temàtica, tipus i territori. La gestió dels continguts la realitzaran les mateixes empreses editores a través d'una àrea privada, on podran administrar les seves publicacions de manera autònoma.

iQUIOSC.cat s'estrena amb més d'un centenar de capçaleres, però no és un projecte tancat i l'APPEC calcula que poden acabar apareixent-hi mig miler de revistes. També està per desenvolupar l'accés a la plataforma des de dispositius mòbils amb sistema operatiu Android. De moment, a banda de l'accés des de qualsevol ordinador, només els dispositius d'Apple poden fer ús del quiosc digital.

El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha celebrat la posada en marxa d'aquesta nova eina digital, i ha assegurat que per a l'executiu català és un fet de gran importància. El suport del Govern a la iniciativa és "un acte de responsabilitat amb el sector", ha dit Martí. "Apostant per aquest projecte el Govern es comporta de manera responsable, perquè vol que al país les coses li surtin bé, i per això necessitem els mitjans i que siguin visibles", ha afirmat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada