dimarts, 8 d’abril del 2014

Espanya dóna el cop de porta, però Catalunya segueix el procés

El PSC vota al Congrés dels diputats en contra de la consulta, al costat del PP, el PSOE i UPyD 

Lluís Bou
El Singular Digital

El president espanyol, Mariano Rajoy, aplaudit pel PP després de la seva intervenció

Espanya ha donat aquest vespre el cop de porta a la possibilitat d'un referèndum seguint les lleis espanyoles, però Catalunya seguirà el procés. El Congrés espanyol rebutjarà la petició que li feia el Parlament català de poder celebrar el referèndum. El resultat de la votació, però, no té res a veure amb el del pla Ibarretxe l'any 2005. Mentre allà es va acabar amb la derrota del projecte i la fi política del lehendakari, en el cas català el que s'ha posat de manifest és que es comença a tancar la partida a nivell espanyol i que comença a nivell internacional.

La transcendència d'aquest fet és immensa, i es veurà en els pròxims mesos. Està clar que Rajoy, igual com ha fet el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ho fien tot a partir d'ara a la possibilitat que els catalans es rendeixin, que pleguin veles.


El conseller de la Presidència, Homs, i el vicepresident del Parlament Lluís Corominas

El tres diputats que representaven el Parlament, Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV) han fet un discurs respectuós i gens partidista, intentant explicar als diputats espanyols com Catalunya ha arribat a l'actual situació i la necessitat de dialogar per anar a les urnes. No han comès cap error, i això avui era el més rellevant. La seva actitud ha contrastat amb la que ha utilitzat Rajoy, que ha aparegut desafiant i amb un to allunyat de qualsevol voluntat de diàleg. El líder popular ha guanyat punts en l'opinió pública espanyola, i sobretot en la publicada, però ha allunyat qualsevol possibilitat d'entesa sobre Catalunya. Fins i tot Josep Antoni Duran (CiU), que no s'ha mogut ni un mil·límetre del full de ruta pro-consulta, ha retret a Rajoy la seva actitud.

El debat ha posat de manifest que els aliats que té Catalunya a Espanya són molt febles políticament, no hi ha una Espanya alternativa a l'essencialista, a la del PP i el PSOE. Només donen suport a la consulta els partits bascos i Izquierda Unida.


Mariano Rajoy i la secretària general d'ERC, Marta Rovira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada