diumenge, 6 d’abril del 2014

El Born Centre Cultural, símbol de la independència de Catalunya per la premsa internacional

Diumenge  06.04.2014  12:06

El Born Centre Cultural, símbol de la independència de Catalunya per la premsa internacional

Recull declaracions de Quim Torra, Toni Soler, Josep Ramonea, Albert Balcells i Enric Millo

VilawebEl Born Centre Cultural, nascut com a tal l’Onze de Setembre de l’any passat, és identificat com a símbol de la independència de l’any passat per la premsa internacional. Un article d’Associated France Press titulat ‘Les ruïnes de Barcelona, símbol de l’independentisme català’, recollit per a diversos mitjans de comunicació del món (Zeenews (Índia), Global Post (EUA), Le Huffington Post (França) o L'indépendant (Catalunya Nord), entre més) recorda el setge a Barcelona del 1714 i remarca que el moment polític actual aquest centre ha esdevingut el millor símbol històric de les llibertats catalanes.
L’article recull declaracions del diputat del PP Enric Millo, que nega la tesi del periodista i diu que la Guerra de Successió fou una guerra europea i no es pot identificar amb la voluntat d’independència. ‘El 1714 ha estat sempre el símbol i la data del nacionalisme català i enguany amb el tricentenari, la data adquireix especial importància’, diu en canvi Josep Ramoneda en declaracions al mateix article, que també repassa la rocambolesca història del Born, que ha estat un mercat, després havia de ser una biblioteca i finalment ha esvevingut un centre cultural arran del descobriment de les ruïnes.

L’article continua: ‘Les parets de la rectangular Mercat de Born encara porten les cicatrius dels projectils que plovien a Barcelona durant el setge de la ciutat que va enfrontar a un exèrcit local davant quaranta mil tropes franceses i espanyoles’. Explica que el centre ‘conté milers d'artefactes que es van trobar al mateix lloc, juntament amb vídeos que mostren com era la vida diària aleshores.’

‘Es pot imaginar una ciutat plena de llums i color, amb carrers plens de botigues i tavernes, amb totes les capes de la societat’, diu dir Quim Torra en declaracions a l’article, director del Mercat de Born centre. També recull declaracions de l’historiador Adel l’IEC Albert Balcells: ‘Abans de 1714 Catalunya tenia la seva pròpia moneda, el seu propi sistema tributari, un parlament, els pobles estaven a càrrec dels governs locals i el català era la llengua oficial’.

Però després de la conquesta de Barcelona per part de Felip V, diu l’article, ‘va intentar venjar-se de Catalunyai va suprimir de les seves institucions i l'abolició del català com a llengua oficial de la regió’. Finalment, també recull declaracions de Toni Soler, comissari del tricentenari per l’Ajuntament de Barcelona.  ‘Aquesta guerra i les seves conseqüències són la major calamitat en la història de la ciutat . El setge va ser una massacre.’

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada