dilluns, 28 d’abril del 2014

El català supera al castellà en vendes per la diada de Sant Jordi

El català supera al castellà en vendes per la diada de Sant Jordi

El 54'6% dels llibres venuts el passat 23 d'abril van ser en llengua catalana

El conseller Mascarell posa com a repte igualar l'índex de lectura a la mitjana europea

| ND 28/04/2014 a les 16:41h

Autors, editors i llibreters han fet un bríndis per Sant Jordi a la conselleria de Cultura Foto: Europa Press

Els llibres en català venuts la passada diada de Sant Jordi van significar un 54,69% mentre que els escrits en llengua castellana van significar un 45,31%. Aquesta és una de les principals dades que s'extreuen del balanç final del passat 23 d'abril, donat a conèixer aquest dilluns en el marc del brindis convocat pel departament de Cultura amb el que s'ha tancat la campanya d'enguany.
 
La xifra, que contrasta amb el comportament habitual del mercat on els lectors preferentment en castellà superen àmpliament els que trien com a primera opció el català en una proporció de tres a un, denota que Sant Jordi es viu com una festa del llibre en català. A més, un cop tancades les xifres, el sector s'ha mostrat satisfet de l'increment de vendes d'aquest 2014, situat a l'entorn del 5%, amb una facturació de 19,3 milions d'euros.
 
El brindis ha reunit autors, editors i llibreters, marc en el que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha marcat el repte d'igualar els índexs de lectura dels catalans amb la mitjana europea, tot recordant que actualment un 65,3% dels catalans llegeixen almenys un llibre l'any, mentre que a la UE la mitja és del 68%. “Hem d'acostar els índexs de lectura a la mitjana europea”, ha afirmat Mascarell, “perquè si el país és de lectors, la resta de coses s'aniran afegint”.  
 
Ficció en català, no ficció en castellà
 
La comparativa de vendes per llengües descobreix que s'han venut en català a tot Catalunya el 54,69% d'exemplars, tot i que pel que fa a títols, la xifra en aquest idioma cau al 35,43%. Per segments, a més, es descobreix que mentre la ficció és prefereix en català, amb un ajustat 50,45% per un 49,55% en castellà, la no ficció es llegeix en espanyol, amb un 60,65% en aquesta llengua per un 39,35% en català. Finalment, domini clar del català en llibre infantil i juvenil, amb un 76,67% per un 23,33%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada