divendres, 27 de novembre del 2015

L'ambaixador suís veu factible la independència si hi ha «voluntat política»

suïssa

L'ambaixador suís veu factible la independència si hi ha «voluntat política»

Thomas Kolly es reuneix amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell

Reitera la seva predisposició a fer de mediador entre la Generalitat i la Moncloa "si ho demanen les dues parts"

Suïssa només mediarà entre Catalunya i Espanya «si totes les parts ho desitgen»

| 27/11/2015 a les 12:28h
Carme Forcadell, reunida amb l'ambaixador suís, Thomas Kolly | @parlament_cat
L'ambaixador suís a l'estat espanyol, Thomas Kolly, ha assegurat aquest divendres que veu factible una Catalunya independent: "Tot és viable per canviar les coses si hi ha voluntat política". Kolly, després de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha recordat que "als anys 70 es va crear un nou cantó suís que es va independitzar i, encara que no ho contemplaven les regles, el naixement d'aquest cantó s'ha produït", fent referència a la regió de Jura, que fins al 1979 estava integrada en el cantó de Berna.

Tot i així, després ha puntualitzat que l'exemple no és comparable al cas català perquè "ha estat un procés diferent". D'altra banda, i com ja va plantejar a principis de novembre el govern suís, ha reiterat la seva predisposició a fer de mediador entre la Generalitat i la Moncloa "si ho demanen les dues parts".

Kolly, que ha situat el debat català en "una qüestió interna", també ha demanat que el procés independentista català s'abordi amb diàleg i seguretat jurídica: "La previsibilitat i la seguretat jurídica és clau, independentment del contingut de la discussió o assumpte polític".

Cinc diputats van demanar a Suïssa que fes de mediadora

No és la primera vegada que Suïssa té cert protagonisme en l'internacionalització del procés català. El govern federal helvètic va respondre recentment la pregunta parlamentària de cinc diputats de diferents partits per tal que el país fes de mediador entre ambdues parts assegurant que només ho farien "si totes les parts ho desitgen expressament". El text de la interpel·lació hi deia: "Tenint en compte la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per fer de mediador entre Madrid i Barcelona?".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada