dissabte, 21 de novembre del 2015

Jueus americans proposen pressionar Espanya reconeixent "l'ocupada Catalunya"

Jueus americans proposen pressionar Espanya reconeixent "l'ocupada Catalunya"

La revista Commentary Magazine retreu a Madrid que recolzi mesures de la UE sobre els territoris ocupats, quan Catalunya porta molts més segles ocupada. "Israel es va retirar de Gaza, Espanya encara no ha abandonat ni un sol centímetre de Catalunya"

La revista nord-americana Commentary Magazine, impulsada per jueus dels Estats Units, proposa en el seu darrer número respondre a la decisió de la UE d'etiquetar de forma diferent els productes israelians i els elaborats en assentaments jueus a Cisjordània, fent el mateix respecte els productes espanyols i els de "l'ocupada Catalunya". L'article està signat per la periodista del diari Haarezt Evelyn Gordon. 
La Comissió Europea ha aprovat recentment unes directrius que estableixen que els productes agrícoles i cosmètics fabricats en els assentaments israelians de Cisjordania (Judea i Samària per als jueus), Jerusalem Est i el Golan, marquin explícitament a l'etiqueta la seva procedència quan es venguin a la Unión Europea. La UE sosté que les regles d'etiquetat pretenen distingir entre els productes fabricats dins de les fronteres d'Israel internacionalment aceptades i els fabricats en zones sota ocupació des del 1967. Però a Israel la mesura ha causat molta polèmica, perquè en cap altre cas de fronteres en discussió s'ha aplicat un criteri similar.


Segons Commentary Magazine, cal passar a l'ofensiva a la pressió que es fa sobre Israel, amb mesures similars contra països que també tinguin territoris ocupats. "Com a primer pas -assenyala Gordon-, proposo una campanya mundial per etiquetar els productes espanyols de l'ocupada Catalunya i País Basc [de forma separada dels d'Espanya], no només perquè aquestes ocupacions han existit des de molt temps abans que nasqués l'Estat d'Israel, sinó perquè en contrast amb els repetits esforços d'Israel per negociar solucions a les seves disputes territorials, el govern espanyol s'ha negat a considerar ni tan sols la negociació sobre les demandes catalanes i basques per la independència".

"A Catalunya, que ha estat ocupada per Espanya durant centenars d'anys (a banda d'algunes interrupcions breus), els partits independentistes actualment controlen la majoria del parlament regional. No obstant això, el govern espanyol ha rebutjat en rodó la seva petició de negociar sobre les seves demandes", afegeix.

La revista explica que l'any passat Catalunya pretenia celebrar un referèndum sobre la independència, "però el Tribunal Constitucional d'Espanya va aixafar la idea". "En conseqüència, la província es va haver de conformar amb un vot no vinculant. Amb l'evidència d'emetre un vot sense no vàlid la proposta no va ser gaire atractiva, i la participació va ser sorprenentment baixa (s'estima que entre un 37 a 41 per cent). Però el 81 per cent dels que van participar en la votació van donar suport a la independència, cosa que reforça la impressió deixada per una manifestació sorprenent el 2013 en la qual centenars de milers de catalans van formar una cadena humana de 400 quilòmetres de longitud, per exigir la independència".

La revista resumeix que Catalunya ha intentat en diverses ocasions per obtenir la independència d'Espanya per mitjans pacífics, però que, no obstant això, el govern espanyol "ha silenciat cada vegada tal esforç".

En contrast amb l'actitud de tancament d'Espanya, gordon recorda que Israel ha ofert en repetides ocasions als palestins un Estat a Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est; són els palestins que han rebutjat aquestes ofertes. Israel també es va retirar de Gaza i de parts de Cisjordània per promoure la qüestió de la independència dels palestins, mentre que Espanya encara ha d'abandonat ni un sol centímetre de Catalunya o del País Basc", recorda. "El contrast entre Espanya i Israel no podria ser més marcat", afegeix. Recorda que Israel també ha negociat en diverses ocasions amb Síria en un acord de pau per territoris als Alts del Golan. "Va ser la crisi de Síria, que en darrera instància ha acabat en guerra civil, la que ha acabat amb aquestes negociacions", apunta.

L'article acaba indicant que si l'etiquetatge és el camí que volen seguir, llavors que comencin per casa, amb Catalunya i el País Basc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada