dijous, 20 de març del 2014

Un diplomàtic creu que el procés català pot dur a la III Guerra Mundial

Un diplomàtic creu que el procés català pot dur a la III Guerra Mundial

| ND 20/03/2014 a les 12:45h

El canadenc Kimon Valaskakis, exambaixador davant de l'OCDE, critica els processos independentistes.

L'exambaixador canadenc davant l'OCDE Kimon Valaskakis alerta que l'actual onada de processos independentistes existents arreu del món, com el català, l'escocès, el de Crimea o el del Quebec, poden acabar provocant la III Guerra Mundial.

Així ho assegura en un un article al Huffington Post, en què sosté que "la 'balcanització' de l'est i el sud d'Europa després de la I Guerra Mundial va conduir cap a la II Guerra Mundial", i afirma: "La balcanització del món a partir de l'extensió del separatisme pot incrementar la probabilitat d'una tercera Guerra Mundial. Un escenari no gaire inspirador."

Valaskakis, que qualifica el separatisme d"epidèmia", s'alarma davant la possibilitat que "si tots els moviments separatistes del món tenen èxit, podem passar del món actual amb 200 països a un en què n'hi hagi 1.000, tots amb el seu seient a l'ONU. Poden imaginar com de dificultós podria ser decidir res en una assemblea general de l'ONU amb 1.000 participants?" Concretament, al costat de Crimea, Escòcia, Catalunya i el Quebec, també cita els casos de Valònia [sic], Còrsega, el nord d'Itàlia i la Bretanya.

El diplomàtic alerta que les pandèmies, el crim organitzat, els càrtels de la droga... són amenaces globals, i que els "micro-estats lil·liputiencs" no hi podrien fer front. "Seria Eldorado per al crim organitzat, els jihadistes, els evasors fiscals i per a tot un seguit de criminals que saltarien de jurisdicció en jurisdicció", pronostica.

"En el món interdependent actual, la sobirania és una il·lusió excepte si ets una súper-potència. Els problemes són massa grans, mentre que els mitjans disponibles dels nous autoanomenats governs 'sobirans' són massa petits", sosté.

Per evitar aquests escenaris, Valaskakis -partidari del federalisme, tant canadenc com mundial- proposa la seva solució: "La resposta més sostenible podria trobar-se en noves formes de federalisme, més que no pas en la pura multiplicació de sobiranies."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada