dimecres, 19 de març del 2014

Suport unànime a la legitimitat de la consulta i consolidació de la majoria independentista


DRET A DECIDIR

Suport unànime a la legitimitat de la consulta i consolidació de la majoria independentista

Un baròmetre del CEO apunta que sols un 9,3% dels catalans s’oposarien als resultats d’un referèndum
El rebuig frontal del govern espanyol a la consulta no fa reduir l’ampli consens que genera entre els catalans. Les previsions apocalíptiques sobre un estat català arruïnat no fan minvar la majoria social favorable a l’opció independentista, i l’amenaça de condemnar per sempre el país a vagar aïllat per l’espai tampoc no resta legitimitat als resultats de la votació, que acatarien la pràctica totalitat de catalans. Aquestes són les principals conclusions d’un nou baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, que es va fer públic ahir i es va realitzar a partir de 1.600 enquestes fetes la primera meitat de desembre.
El sondeig, però, no és estrictament sobre el procés, tot i que pregunta -entre altres aspectes- per aquesta qüestió. És difícil, per tant, dibuixar evolucions amb enquestes anteriors, ja que utilitza enunciats diferents. Tot i això, les xifres són inapel·lables, sobretot quant al suport al referèndum, amb el qual estan del tot d’acord un 50,5% dels enquestats, i bastant d’acord un 26%. El gir antisobiranista del PSC fa minvar poc el suport a la consulta, a la qual només s’oposen en més o menys mesura un 18,5% dels enquestats. Un 62,2% dels que van votar el PSC el 2012 donen suport encara al referèndum, i fins i tot el 37,3% dels electors de C’s i el 18,3% dels del PP.
Com que l’enquesta es va fer durant la negociació de la pregunta, no fa referència al seu enunciat exacte, sinó que demana sobre si es dóna suport al fet que Catalunya sigui un nou estat d’Europa. Una opció amb què estan totalment d’acord el 40,2% i bastant d’acord un 19,5%. S’hi oposen només el 29,7%. Per partits, el suport és gairebé unànime a CiU, ERC i la CUP, però també ampli a ICV-EUiA -62,5%- i força rellevant al PSC -32,6%-. En tot cas, surti el que surti, un 87,3% dels sondejats n’acatarien el resultat. Cal recordar, però, que el sondeig preguntava per un referèndum, no per una consulta no pactada. Sigui com sigui, fins i tot el 85,7% dels votants de C’s acceptarien el resultat. Només s’hi oposaria la meitat de l’electorat del PP.
Lleida, la demarcació amb més ganes de votar sí-sí
El baròmetre ofereix els resultats també creuats amb altres variables, com ara la demarcació. Unes dades que desmuntarien una mica el mite de Girona com el territori més sobiranista. Per contra, seria Lleida on el referèndum tindria més suport -un 80%-. També és on més es vol que Catalunya sigui un nou estat d’Europa -70,7%-. El principal rebuig seria a Barcelona, amb un 31,2%.
Diferència clara segons la llengua pròpia
Per col·lectius, on es veu una actitud més diferenciada respecte al procés és entre els que veuen el català o el castellà com a llengua pròpia. Els primers volen clarament el referèndum -91,4%- i l’estat propi -85%-, mentre que els segons no donen tant suport a la consulta -51,5%- i rebutgen la independència en el 55,1% dels casos. Entre els que senten com a pròpies les dues llengües o en tenen una altra, el referèndum i l’estat propi tornen a ser majoria. Quant al sentiment de pertinença, passa una cosa similar. Només els que se senten més catalans que espanyols o només catalans votarien a la consulta. El 52,3% dels que només se senten espanyols, a més, no acatarien el resultat que en sortís.
Poca rellevància de la feina o l’estatus econòmic
Per contra, la feina i la classe social dels enquestats influeixen poc en l’opinió sobre el procés. Cal destacar, però, que els empleats per compte propi són els que donen més suport a l’estat propi -69,3%-, tot i l’oposició de les grans patronals.
Com més formació, més suport a l’estat propi
La correlació entre grau formatiu de l’enquestat i el seu suport a l’estat propi és de proporcionalitat directa. Sols un 33,9% dels que no tenen estudis i un 49,1% dels que van cursar primària volen la independència, un percentatge que s’infla fins al 64,4% en els enquestats amb estudis secundaris i fins a un contundent 67,7% quan en tenen d’universitaris.
La independència guanya adeptes per l’esquerra
Igualment, com més d’esquerres és l’enquestat més independentista és i més suport dóna al referèndum. El 82,1% dels d’extrema esquerra volen un estat propi, com el 73,5% dels d’esquerres, el 66,7% dels de centreesquerra i el 62,3% dels de centre. Del centredreta a l’extrema dreta, per contra, guanyaria el no. El 43,8% dels enquestats ultres, a més, no acatarien els resultats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada