dimarts, 18 de març del 2014

700.000 persones ja han votat al referèndum per la independència del Vèneto

700.000 persones ja han votat al referèndum per la independència del Vèneto

Els organitzadors comparen la seva voluntat independentista amb la de Catalunya

Fins a 700.000 persones ja han votat al referèndum 'online' que se celebra des de diumenge i fins divendres a la regió del Vèneto, segons han informat els seus organitzadors. Aquesta consulta sobre la independència de la regió ha estat organitzada de forma popular i té el suport de la Lliga Nord i d'importants empresaris de la regió, que han finançat l'enviament de cartes i informació.
Fins divendres es podrà votar a la web Plebiscito.eu, on la pregunta que es fa als ciutadans d'aquesta regió del nord d'Itàlia és: "Vol que el Vèneto esdevingui una república federal independent i sobirana?". El líder de Plebiscito.eu, Gianluca Busato, conegut activista a favor de la independència de la regió, deia ahir al diari 'Il Corriere del Vèneto', que el referèndum "està anant molt bé". "La voluntat del nostre poble és inequívoca, no podrà ser ignorada ni infravalorada".
La votació s'està fent íntegrament 'online'. Tots els ciutadans de la regió que volen votar s'han d'identificar, i un cop es comprova que les seves dades són vàlides se'ls envia a casa un codi que han d'introduir a la web abans d'emetre el seu vot. Així s'intenta bloquejar qualsevol intent de vot fals.
Comparació amb Catalunya
El debat sobre el dret del Vèneto a l'autodeterminació s'ha multiplicat en els últims mesos per causa de la situació catalana i l'anunci d'una consulta per al 9 de novembre. El governador de la regió, Luca Zaia, va destacar ahir que "si Barcelona obté la independència, nosaltres també podem". "L'agitació nacionalista és més forta que mai i no depèn de la població del nord, cada vegada més ofegada, sinó que depèn de Roma", va dir Zaia.
I és que els motius econòmics pesen molt en la convocatòria d'aquest referèndum. Molts dels favorables a la separació d'Itàlia esgrimeixen com a motiu "els 21.000 milions que cada any el Vèneto deixa a Roma" i que en temps de crisi s'han convertit en una llosa que "ofega" molts dels seus ciutadans.
Zaia va destacar dilluns que li agradaria que es veiés aquesta consulta "com un moviment cultural, com el de Catalunya o Escòcia".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada