dimecres, 26 de març del 2014

Forcadell: “Haurem de fer actes de desobediència, seguir el govern català i no l’espanyol”


26/03/2014
Independència

Forcadell: “Haurem de fer actes de desobediència, seguir el govern català i no l’espanyol”

Muriel Casals, Miquel Calçada i Carme Forcadell.
Muriel Casals, Miquel Calçada i Carme Forcadell

“És l’any de la veritat; haurem de demostrar a què estem disposats per aquest país”, afirma la presidenta de l'ANC

Pep Lloveras
El Singular Digital
La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha afirmat aquest vespre que, probablement, els catalans partidaris del procés sobiranista hagin de fer “actes de desobediència” quan arribi el moment, si es vol la independència. Es referia a “fer cas a la Generalitat i no al govern espanyol” quan el xoc de legitimitats sigui un fet. Forcadell s’ha expressat així només 24 hores després que el sindicat Manos Limpias denunciés l’ANC i a ella mateixa per sedició. No li tremola el pols a aquesta dona, però toca de peus a terra, defuig el victimisme i adverteix dels errors que no es poden cometre.

En un acte al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, al costat de Muriel Casals i de Miquel Calçada, i davant un centenar llarg de persones, Forcadell ha avisat i esperonat la gent alhora. La seva reflexió és que els “perills” que el procés embarranqui “vindran de dins, no de fora, i no podem responsabilitzar ningú exterior si no ens en sortim”. A parer seu, hi ha tres elements que poden desfer el camí: la falta de confiança en “nosaltres mateixos”; caure en les provocacions (“intentaran que ens revoltem contra la Generalitat per l’ofec econòmic i l’11-S voldran crear confrontació i crispació”); i que es trenqui la unitat actual entre govern, partits i societat civil.

Per tot això, Forcadell ha qualificat el 2014 de l’any “de la veritat”. “És l’any que haurem de demostrar a què estem disposats per aquest país”, ha llançat amb to transcendent. “Ho hem de tenir molt clar, ens ho juguem tot aquest curs. Som autors i protagonistes de la nostra història i si no assumim cadascú individualment aquesta responsabilitat no ens en sortirem”, ha indicat, tallada pels aplaudiments.

Casals: “Tenim davant un rival sense escrúpols”

Al seu torn, Muriel Casals, com a presidenta d’Òmnium, una de les entitats amenaçades per l’ombra de Manos Limpias, també ha ofert un missatge d’optimisme i ha assenyalat que “mai com ara” Catalunya ha estat tan a prop de recuperar el que va perdre fa 300 anys. Casals ha rebaixat el to més aviat eufòric quan ha qualificat l’estat espanyol “d’adversari molt fort, sense escrúpols” i que farà de tot per intentar fer descarrilar el procés. En tot cas, també ha remarcat, com Forcadell, que la feina clau és a l’interior del Principat: “Arribar i convèncer els indecisos, als que tenen dubtes”. I ha parlat d’un pròxim 11 de setembre “molt especial”.

Calçada, pel seu cantó, ha fet un repàs ràpid per la història dels últims tres segles, evidenciant que “el fil” que ha aguantat la identitat catalana “a vegades ha sigut gruixut, d’altres prim i en alguna ocasió a punt de trencar-se”. Per això s’ha felicitat que avui el poble català “estigui més viu que mai”. “Si fóssim un país vulgar hauríem desaparegut, però no ho som. I ara, si m’ho permeteu, l’onada ja és imparable”, ha tancat el director del Tricentenari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada