dimarts, 25 de març del 2014

Els funcionaris sobiranistes de l’Estat es mobilitzen

Els funcionaris sobiranistes de l’Estat es mobilitzen

El col·lectiu, integrat a l’ANC, espera dels partits de la consulta garanties de futur


Quin destí tindran els actuals treballadors de l’Estat a Catalunya? La pregunta neguiteja un col·lectiu d’uns 30.000 empleats d’organismes públics dependents de l’estat espanyol. Fugint dels tòpics, dins d’aquest ampli grup hi ha sensibilitats sobiranistes, malgrat no tenir clar encara com es resoldrà el seu estatus laboral en cas que Catalunya deixés de formar part d’Espanya.
Empleats públics de l’Estat que comparteixen el full de ruta independentista han decidit organitzar-se, dins de la sectorial d’administració pública de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). “No som funcionaris espanyols, som funcionaris catalans que treballem en l’administració espanyola a Catalunya”, puntualitza a l’ARA un dels impulsors de l’anomenada “comissió de treballadors de l’administració espanyola a Catalunya per la independència”.
De moment, han fet el pas d’agrupar-se i compartir inquietuds personals, però no volen identificar-se públicament amb noms i cognoms, per la por de les conseqüències que se’n poguessin derivar en els seus respectius llocs de treball. A la comissió ja s’hi han inscrit treballadors de Correus, de la Tresoreria General de la Seguretat Social, l’Institut Nacional de la Seguretat Social, l’Agència Tributària estatal, el Servei Públic d’Ocupació Estatal i TVE.
Una de les seves funcions com a grup consisteix a intentar aclarir quin seria el seu futur laboral en cas que de sobte -ja fos després d’un procés de negociació amb Madrid o, encara amb més motiu, arran d’una declaració unilateral d’independència- els organismes en què ells treballen deixessin de tenir sentit. El personal civil de l’Estat a Catalunya representa ara mateix prop d’un 10% dels empleats públics en territori català. Unes magnituds de població que volen que siguin tingudes en compte.
Per donar a conèixer la seva problemàtica ja han començat una ronda de contactes amb els partits promotors de la consulta del 9 de novembre. S’hi adrecen amb l’objectiu de treure’n el compromís de tenir en compte el seu col·lectiu en cas que finalment s’assoleixi l’estat propi. Una Catalunya independent, a parer seu, hauria de saber aprofitar el “bagatge professional” dels empleats estatals, coneixedors sovint d’àrees de gestió en les quals la Generalitat té poca o nul·la experiència -com ara la Seguretat Social- perquè no hi té competències.
30.000 treballadors
Un dels raonaments d’aquesta comissió sectorial de l’ANC és que representa un col·lectiu d’uns 30.000 treballadors, “a més dels seus respectius entorns”, que en un hipotètic referèndum tindrien dubtes sobre què votar si abans no se’ls aclareix què implicarà per a ells la independència. “Ens cal contrarestar el discurs de la por, però no tenim garanties de com serem tractats l’endemà de la independència”, exposen. Amb la certesa que podrien seguir vivint i treballant a Catalunya, asseguren, els vots del sí es multiplicarien. “Representem un volum de votants gens menyspreable”, fa notar un dels portaveus.
Són conscients que una part de la societat catalana els pot veure amb recel, però insisteixen que guanyar-se la complicitat d’aquest grup pot ser decisiu per ampliar la majoria social del sí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada