dimecres, 25 de desembre del 2013

Mas, "ancorat en la guerra", també en la felicitació oficial del Nadal

Mas, "ancorat en la guerra", també en la felicitació oficial del Nadal

L'elecció d'una al·legoria sobre el setge a Barcelona del 1705, en el marc de la Guerra de Successió Espanyola, per il·lustrar la targeta de felicitació de Nadal per part del president de la Generalitat ha generat una nova polèmica. "Jo no sóc el retorçat ni desconec la història però em sembla malaltís ficar el setge del 1705 en una felicitació nadalenca", lamenta el diputat del PSOE i exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, en rebre-la.

Redacció
Dijous, 19 de desembre del 2013 - 18:32 
Cronica Global
Felicitació de Nadal triat pel president de la Generalitat, Artur Mas, il·lustrada amb una al·legoria del setge a Barcelona del 1705, en el marc de la Guerra de Successió Espanyola.
Felicitació de Nadal triat pel president de la Generalitat, Artur Mas, il·lustrada amb una al·legoria del setge a Barcelona del 1705, en el marc de la Guerra de Successió Espanyola. / FOTO:Twitter
La targeta de Nadal triada aquest any pel president de la Generalitat, Artur Mas (CiU), per felicitar les festes ha generat una nova polèmica.
El dirigent nacionalista no ha deixat passar aquesta oportunitat per reivindicar el projecte secessionista que promou, i ha optat per il·lustrar el christmas amb una al·legoria del setge a Barcelona del 1705, en el marc de la Guerra de Successió Espanyola.
Un setge que, d'altra banda, i curiosament, van dur a terme les tropes austracistes, i no pas les borbòniques, a les quals el nacionalisme català sempre ha assenyalat com les causants de bona part dels "mals de Catalunya".
Sánchez-Camacho: "Està ancorat en el passat, en les guerres"
Aquesta decisió ha generat la crítica dels principals partits de l'oposició a Catalunya, i d'altres partits a la resta d'Espanya.
Així, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha lamentat que Mas "demostra una vegada més la seva obsessió independentista, enviant una felicitació que no és de Nadal, sinó que es refereix al setge del 1705 i demostra que està ancorat en el passat, en les guerres, els enfrontaments i els conflictes".
La líder popular ha "recomanat" a Mas a "tornar al segle XXI, el segle de la globalització, on és millor sumar i pertànyer a la Unió Europea que no ancorar-se al segle XVIII, en l'enfrontament i la guerra que fa molt que la vam superar entre tots".
Rivera: "Descansi aquest Nadal"
Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha convidat a Mas a propugnar "amor i felicitat i no guerra i enfrontament", i ha considerat "absolutament desafortunat escollir, per al Nadal, una guerra".
"Novament Mas ens ha sorprès a tots, en aquest cas amb una felicitació de Nadal, intentant jugar amb la història. I quan un juga amb la història per utilitzar-la políticament, s'equivoca i comet errors tan greus i tan ridículs com aquest que ha comès en aquesta postal, en la qual en comptes d'enviar amor i felicitat, envia el setge de Barcelona, en aquest cas ni tan sols dels Borbó, sinó dels Àustries del 1705", ha criticat.
Rivera ha aconsellat al president autonòmic que "descansi aquest Nadal, s'oblidi d'enfrontament i les guerres". "Li recomano i desitjo amor i felicitat", ha insistit.
Daniel Fernández: "Instrument de campanya a favor de la independència"
El diputat del PSC Daniel Fernández ha denunciat que Mas "aprofiti qualsevol oportunitat per convertir-la en un instrument de campanya a favor de la independència, i a sobre, quan ho fa s'equivoca".
Al seu judici, "tal vegada seria millor que Mas i el seu Govern [autonòmic] dediquessin més temps a solucionar els problemes dels catalans i a no crear-nos els problemes, ni tan sols polèmiques com la que pot generar una postal".
"És una imatge bèl·lica, però a més d'un moment de la Guerra de Successió que no és el que més afavoreix la interpretació de la història que fan ells. Per tant, doblement error. Estem en una societat amb problemes molt de fons i fins i tot podrien haver reflexionat sobre si els diners que dediquen a postals podrien dedicar-se a altres finalitats socials que bona falta ens fa", ha resolt.
Odón Elorza: "Malaltís"
La diputada del PP i vicepresidenta del Congrés Celia Villalobos ha considerat que "utilitzar la política per enviar missatges al Nadal" està "bastant fora de lloc, ho faci qui ho faci". "És bastant ridícul", ha sentenciat.
Per la seva banda, la diputada i membre de la Taula del Congrés Teresa Cunillera (PSC) ha indicat que és "molt xocant" que "per desitjar uns dies de pau, d'alegria i de concòrdia" s'utilitzin "al·legories de la guerra".
No obstant això, qui ha estat més contundent ha estat el diputat del PSOE i exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza, que és qui ha difós per Twitter la felicitació després de rebre-la. "Jo no sóc el retorçat ni desconec la història però em sembla malaltís ficar el setge de 1705 en una felicitació nadalenca", ha assenyalat.
ERC: "Lògic i normal, en fins i tot criticable si no ho hagués fet"
Des de CiU, en canvi, ha defensat la felicitació escollida. El portaveu adjunt de CiU al Congrés Pere Macías ha assenyalat:
"Estem molt sensibles. Cal donar-li la importància simplement d'una apel·lació a la història. [...] Demanaria que no es miressin tots els temes catalans amb mirada tan crítica. Sembla que la manera de presentar les notícies des de Madrid ha de ser una mica més acurada perquè si no la gent se sent contínuament ofesa. No és qüestió de ferir contínuament la sensibilitat dels catalans".
D'igual forma, el diputat d'ERC Joan Tardá ha donat suport l'elecció de Mas perquè el 2014 es commemora el tricentenari de "la caiguda de Barcelona", una data "molt important per als catalans, ja que va significar la pèrdua de les llibertats nacionals".
"És una cosa molt arrelada en la nostra història, tan bon punt el president [autonòmic] aprofiti una felicitació per incorporar un gravat de l'època és lògic i normal, i fins i tot criticable si no ho hagués fet", ha afegit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada