divendres, 27 de desembre del 2013

L'Euskobaròmetre avança que el PNB i EH Bildu augmentarien els seus escons, i baixarien el PSE i el PP

SONDEIG ELECTORAL A EUSKADI

Els nacionalistes bascos, a l'alça

L'Euskobaròmetre avança que el PNB i EH Bildu augmentarien els seus escons, i baixarien el PSE i el PP

EL PERIÓDICO / Sant Sebastià
Divendres, 27 de desembre del 2013 - 11.06 h
El 'lehendakari', Iñigo Urkullu, en una roda de premsa a Vitòria.
El PNB guanyaria una altra vegada les eleccions al Parlament basc si els comicis se celebressin ara i sumaria dos escons als 27 que té actualment. També guanyaria dos escons EH Bildu, que arribaria als 23, mentre que el PSE i el PP mostren una clara tendència a la baixa. Així ho recull l'últim Euskobaròmetre, l'estudi d'estimació de vot que fa la Universitat del País Basc, elaborat el mes de novembre passat amb 1.200 entrevistes i que s'ha difós aquest divendres.
L'ascens dels partits nacionalistes coincideix en el temps amb la posada en marxa de la ponència parlamentària per debatre un nou estatus per a Euskadi. En aquest fòrum, el PNB i EH Bildu són els dos únics partits que defensen el dret a decidir, però tenint en compte les dades de l'Euskobaròmetre, les dues forces nacionalistes sumarien més de dos terços dels parlamentaris bascos.

Retorn d'IU-Ezker Anitza

La tercera força a la Cambra seria el PSE, amb 12 escons, quatre menys que els actuals, mentre que el PP es quedaria amb 8, dos menys dels que té avui. Una de les novetats que mostra l'estudi és el retorn d'IU-Ezker Anitza al Parlament amb dos escons, mentre que UPD mantindria l'únic que té.
D'aquesta manera, els resultats obtinguts determinen que l'única alternativa de govern viable per aconseguir la majoria absoluta, xifrada en 38 escons, mantindria el PNB en el poder amb el suport d'EH Bildu o el PSE.

A prop d'EH Bildu a Guipúscoa

L'Euskobaròmetre també mostra com el PNB manté la seva hegemonia a Biscaia i Àlaba, i fins i tot disputa el primer lloc a EH Bildu a Guipúscoa, on governa el partit independentista.
Pel que fa a la participació mitjana estimada, se situaria al voltant del 60%. El treball destaca que el panorama electoral és "molt volàtil", caracteritzat per una alta desmotivació, sobretot dels electorats socialistes i populars, una caiguda important de la fidelitat de gairebé tots els electorats i un nivell d'indecisió de prop del 30%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada