divendres, 27 de desembre del 2013

Mas admet que una Catalunya independent podria quedar fora de la UE

L'APOSTA SOBIRANISTA

Mas admet que una Catalunya independent podria quedar fora de la UE

Afirma a 'La Repubblica' que hauria de buscar "un règim transitori" per evitar l'expulsió

Mas, avui a la inauguració del Festival de la Infància de Barcelona.

El president de la Generalitat afirma que té la intenció de deixar "aviat" la política

El Periodico
EFE / Roma
Divendres, 27 de desembre del 2013 - 13.48 h
El president Artur Mas.
El president de la Generalitat, Artur Mas, admet, en una entrevista publicada aquest divendres per 'La Repubblica', que ha "considerat" que una Catalunya independent podria quedar-se "fora d'Europa". "No de l'euro, de la Unió", aclareix. "Seria una llàstima, perquè nosaltres volem seguir a la UE. Seria necessari trobar un règim transitori per evitar l'expulsió", afegeix abans de puntualitzar que, si es donés aquesta situació, Catalunya demanaria el reingrés a la Unió Europea.
Unes setmanes abans de les passades eleccions autonòmiques, el cap del Govern català es va referir a la possibilitat que, si se separava d'Espanya, Catalunya pogués sortir de la UE com a argument per rebutjar una independència "clàssica". "No ens convé plantejar les coses en termes d'independència total, perquè desapareixeríem d'Europa i de l'euro", va dir l'octubre del 2012.
Sobre si una eventual independència de Catalunya afectaria el sistema bancari, Mas ho ha negat i ha recordat que els catalans tenen 28.000 euros de renda per càpita, com els alemanys, així com que els bancs espanyols tenen el 20% del seu mercat a Catalunya.

L'alternativa al referèndum

El cap del Govern també ha especulat al diari italià sobre el seu futur. "Crec que deixaré aviat la política. Com a màxim estaré un altre mandat, si es donen les condicions, per tirar endavant el projecte [sobiranista]", assegura. El president admet, a més, de nou que, si el Govern de Mariano Rajoy persisteix a no autoritzar, com adverteix constantment, la consulta sobiranista, l'alternativa que es planteja el Govern són les eleccions anticipades perquè Catalunya pugui votar.
"Personalment només tinc desavantatges. Només grans problemes", subratlla el cap del Govern sobre les repercussions del seu càrrec a nivell personal. Després d'aquesta afirmació, revela: "Vull tornar a la meva vida. El que faig ho faig per un projecte col·lectiu de futur en què m'he compromès. La política no m'entusiasma. Em cansa, però és necessària". Quan Mas va anunciar la convocatòria d'eleccions anticipades del 2012, va avançar que no es tornaria a presentar com a candidat quan Catalunya aconsegueixi els seus objectius nacionals.
"El referèndum es farà i els catalans guanyaran. Mireu. Com a alternativa, anirem a eleccions anticipades. Crec que, per poc temps, després hauré de seguir [al capdavant del Govern]. No serà fàcil, però per a nosaltres res ha estat fàcil. Mai", afirma Mas en l'entrevista, feta la nit de Nadal a Barcelona.

"Les pressions són forts"

Mas ja va apuntar, a l'entrevista en TV-3 del 16 de desembre, que, sense l'aval de l'Estat per a la consulta, els catalans votaran en una eleccions anticipades. Al rotatiu italià ha insistit en aquesta idea i ha reconegut que la idea de la consulta incomoda la Unió Europea (UE). "Les pressions són fortes. Els Estats sobirans no volen problemes si els poden evitar. Hi haurà el precedent d'Escòcia, que votarà abans que nosaltres. Després vindrà Catalunya", apunta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada