dilluns, 30 de desembre del 2013

Benegas adverteix: Companys va proclamar l’Estat català i va ser empresonat


30/12/2013
Contra la Independència

Benegas adverteix: Companys va proclamar l’Estat català i va ser empresonat

Txiki Benegas
El diputat del PSOE Txiki Benegas

El diputat del PSOE assegura que cal mirar al 6 d’octubre del 1934 “per aprendre de la història”

Albert Ribas
El Singular Digital
El diputat del PSOE José María Txiki Benegas recorda en un article que publica a la revista ‘Temas’ que quan el president de la Generalitat Lluís Companys va proclamar l’Estat català l’any 1934, “la revolta va acabar amb l’autonomia suspesa i amb Companys a la presó i sotmès a un Consell de Guerra posterior”.

Amb una clara intenció d’establir un paral·lelisme amb la situació actual, Benegas afegeix: “La lliçó és senzilla: Espanya i les seves institucions de govern i representació no van permetre la secessió unilateral de cap part del seu territori”. Segons el diputat socialista, és necessari situar-se en el 6 d’octubre de 1934 “per aprendre de la història”.

Benegas considera que en un context on Europa busca sobiranies compartides, l’independentisme “va exactament en direcció contraria”, un fet que veu com a “pervers” perquè no suposa un punt de trobada, “sinó de divisió”. El socialista basc creu que “les conseqüències econòmiques i financeres –de la independència- serien molt greus per Catalunya i dolentes per Espanya. És jugar perquè tots perdin. És a dir, una gran operació” i aposta per la impugnació al Tribunal Consitucional un cop es plantegi de manera formal el referèndum. Aquesta estratègia s’hauria de complementar, segons Benegas, amb l’obertura “d’un procés de diàleg sincer per resoldre el problema. Durant aquest procés hem de ser exquisits amb els ciutadans de Catalunya, perquè el veritable problema és que incrementi la desafecció dels catalans cap a Espanya”, conclo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada