dijous, 26 de desembre del 2013

El pedaç del PSC a la Constitució per aturar la consulta



El pedaç del PSC a la Constitució per aturar la consulta

Lucena aposta una "redefinició singular i específica de Catalunya" mentre es reforma la Carta Magna

, ACN | NDt el 26/12/2013 

"Una redefinició singular i específica de l'encaix de Catalunya a Espanya immediata i que serveixi de pas previ a la reforma constitucional del PSOE". Aquesta és la premissa amb la que treballa el PSC per intentar evitar el que consideren un imminent "xoc de trens" entre el govern espanyol "immobilista" i la "radicalització independentista". Així ho explica el portaveu dels socialistes al Parlament, Maurici Lucena, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies.


Aquesta mena de "pedaç" per evitar l'enfrontament institucional passaria pel ja famós blindatge de competències, com ara llengua i cultura, i abordar de manera definitiva el finançament. "sense perdre de vista la gran reforma federal per a tota Espanya, en els propers mesos haurem de buscar una solució per a Catalunya a més curt termini", apunta Lucena.

De fet, pel PSC només caldria una "revisió jurídica de la Constitució bastant limitada", i permetria impulsar reformes que "facin un reconeixement de la singularitat nacional de Catalunya, blindin competències en matèria lingüística i cultural, i facin un pas més en l'augment de l'autonomia financera aplicant el principi d'ordinalitat i sobretot més autonomia en els ingressos per a la Generalitat".

Rajoy s'apuntarà al carro, apunta Lucena

Ara el PSC intentarà que el PSOE s'avingui a "detallar" totes i cadascuna de les reformes que els catalans volen que contingui la nova Constitució. Així li ho plantejarà Navarro a Rubalcaba. Fins i tot, amb un optimisme insòlit, Lucena assegura en l'entrevista que "és molt probable que en els propers mesos Rajoy, convidat pels socialistes, plantegi una alternativa per a la redefinició de l'encaix de Catalunya a Espanya".


De fet, per a Maurici Lucena, aquesta proposta del PSC "permet que molts catalans tinguin la sensació que les seves demandes són ateses en un marc de diàleg", i a més "no exigeix una obertura en canal de la Constitució sinó una reforma marginal en el contingut jurídic i polític".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada