dissabte, 28 de desembre del 2013

Lòpez Burniol escriu la carta als Reis: "Que no es tanquin del tot les portes del diàleg"

28/12/2013
Diàleg

Lòpez Burniol escriu la carta als Reis: "Que no es tanquin del tot les portes del diàleg"

Sense títol
El notari Juan José López Burniol

El notari assegura que “em conformaria amb una reforma de la Constitució de menys abast si amb això es pogués impedir el desenllaç traumàtic que ens amenaça”

Nerea Rodríguez
El Singular Digital 
El notari Juan-José López Burniol ha escrit avui una carta als Reis d’Orient on els demana que “no es tanquin del tot les portes al diàleg entre els governs espanyol i català, de manera que encara puguin arribar a un acord que impedeixi la confrontació en potència”. Segons el notari, això és “molt demanar”, ja que “una de les parts ha establert la seva posició en una proposta que, més que una proposta, sembla un dictat, mentre que l’altra s’ha enrocat en un rebuig de tota mena de diàleg i s’ha blindat amb raons jurídiques elevades a la categoria de dogma”.

En aquesta carta, en forma d’article al diari ‘La Vanguardia’, López Burniol demana, en altres paraules, “la recuperació del consens que va fer possible la transició, perquè sigui factible una reforma constitucional en sentit federal; que distribueixi i fixi amb claredat i criteri ampli les competències respectives, especialment les més sensibles, com la llengua, educació i cultura; que estableixi un sistema de finançament que inclogui el principi d’ordinalitat i permeti les agències tributàries compartides; i que admeti la convocatòria de referèndums consultius per les comunitats autònomes”.

El notari, que reconeix la dificultat d’aquesta petició, assegura que es “conformaria amb una reforma de menys abast si amb això es pogués impedir el desenllaç traumàtic que ens amenaça”. “Però em temo que no serà possible ni tan sols amb rebaixes”, vaticina. Això, segons ell, vol dir que “ens esperen llargs mesos d’enfrontament creixent, fins que es frustri la celebració de la consulta. I a partir de llavors el procés s’estimbarà cap a unes eleccions dites plebiscitàries, en què podria guanyar clarament l’opció independentista i obrir una etapa incerta en què l’únic segur serà la confrontació oberta”.

És en aquest context, que López Burniol planteja una segona petició als Reis d’Orient: “Que tots diguem en públic el mateix que diem en privat”, i també que “evitem per tots els mitjans la radicalització de les nostres posicions respectives, de manera que preservem incòlumes les relacions d’amistat i, fins i tot, familiars”. Finalment, conclou l’article dirigint-se als tres Reis: “Feu el que pugueu, si és que podeu fer alguna cosa”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada