dimecres, 14 de maig del 2014

VOX: Espanyolisme sense sordina

14/05/2014
Eleccions europees

VOX: Espanyolisme sense sordina

Alejo Vidal-Quadras
Alejo Vidal-Quadras

Liderat per Vidal-Quadras i amb el suport de Losantos, VOX defensa la supressió de les autonomies, no condemna el franquisme i és antiavortista radical

Pep Lloveras (Barcelona)
El Singular Digital 
A la dreta del PP. A la dreta d’UPyD. És VOX, el nou partit presidit per Alejo Vidal-Quadras que escampa l’espanyolisme més conservador i ranci. Sense complexes. Defensen la supressió de les autonomies, no condemnen el franquisme i són antiavortistes radicals. “La unitat d’Espanya i la democràcia són conceptes inseparables”, afirma la jove coordinadora de la formació, la valenciana Cristina Seguí, com a full de presentació. VOX considera que en certa manera el PP ha traït l’Estat i l’assimila amb el PSOE, tal com el PP ha acusat sovint en el mateix sentit el PSOE. “PPSOE o VOX”, és el seu lema inequívoc per intentar assolir representació a Europa.

Aquest partit que frega amb la ultradreta va néixer fa pocs mesos a partir de la marginació de Vidal-Quadras dins el PP i a les polítiques, al seu entendre, tèbies de Mariano Rajoy. VOX connecta amb el perfil més dur dels populars, el de Jaime Mayor Oreja, María San Gil o, en menor mesura, Esperanza Aguirre. És a dir, amb la FAES, el laboratori d’idees de José M. Aznar, sovint crític amb el rumb del govern espanyol. “Tots ells serien molt benvinguts”, indica Seguí. També el periodista Jiménez Losantos, ariet de l’anticatalanisme, ha mostrat simpaties per VOX i fins i tot ha demanat a UPyD i a Ciutadans que s’hi uneixin de cara a les eleccions.

VOX considera que el PP manté pactes amb ETA a través del Tribunal d’Estrasburg per l’abolició de la doctrina Parot, i renega del Tribunal Constitucional (TC) per polititzat i per haver legalitzat “les marques polítiques dels etarres”. Així, proposa que el TC desaparegui i quedi integrat dins el Tribunal Suprem. VOX està en contra de l’Estat de les autonomies perquè “provoca desigualtat, problemes al mercat intern i dóna ales al nacionalisme”. “És un assumpte polític, econòmic i moral”, indica Seguí en una entrevista a Jot Down.

"No entrarem en si Franco sí o no"

I, òbviament, lligat a tot això, la “indissoluble” unitat d’Espanya i la lluita contra el procés sobiranista centren la majoria de mítings de VOX. Aposten per suspendre automàticament l’autonomia catalana si es convoca la consulta. Al twitter es poden llegir paraules bastant fortes d’alguns integrants del partit i d’altres més disteses com una piulada recent de Seguí: “Recogiendo los trozitos que quedan de España”. Quan li pregunten per Franco, diu: “No entrarem en si Franco sí o no”. Com el PP, eviten condemnar el franquisme i la dictadura.

A part de Vidal-Quadras, l’executiva de VOX està formada per una majoria de professionals liberals, com Santiago Abascal, l’exministre d’UCD Ignacio Camuñas o l’exfuncionari de presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara, militant del PP fins el 2008. Entre la gent propera al partit destaca el mediàtic director de comunicació Joan López Alegre. Des de VOX es queixen del poc ressò que estan tenint en aquesta campanya i ho atribueixen a altes pressions, tot i que intenten cridar l’atenció: comparen el candidat del PP, Arias Cañete, amb el pare barrufet i la socialista Elena Valenciano amb la dona barrufet, i en alguns actes simbolitzen el seu rebuig al referèndum català estripant una papereta electoral. Per ara, les enquestes no li donen ni un eurodiputat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada