dissabte, 20 de febrer del 2016

El centre espanyol d'investigació més important, abandonat i sense inaugurar

 

El centre espanyol d'investigació més important, abandonat i sense inaugurar

L'Institut Molecular d'Alcalá d'Henares està tancat i barrat, ha consumit més de 40 milions d'euros i, totalment buit per dins, ningú no té cap intenció de donar sortida al projecte

L'Institut Molecular d'Alcalà d'Henares
L'Institut Molecular d'Alcalà d'Henares   |   M. Peinado
per Alèxia L. Ferret 20 de Febrer 2016 a les 22.26 h 
elMón, abans El Singular.
El centre d'investigació més important de l'Estat espanyol roman tancat i barrat des que es va acabar de construir ara fa cinc anys, i no es preveu que la seva situació canviï en els pròxims anys. L'Institut Molecular d'Alcalá d'Henares Príncep d'Astúries tenia un pressupost inicial de 27 milions d'euros, però finalment se'n van gastar 40, i el novembre de 2011 es va entregar l'edifici al Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) totalment buit i amb un futur molt incert. Com en molts altres projectes faraònics, la crisi econòmica va provocar la seva paralització. Una obra mastodòntica amb un disseny espectacular enmig de la zona universitària de la ciutat. 
El centre es va començar a idear entre el 2005 i el 2006, coincidint amb l'època de la bombolla creditícia a l'Estat. Finalment, el 2008 es va començar la seva construcció amb fons estatals d'I+D. "Es va ubicar en un lloc privilegiat, al costat de l'Hospital d'Alcalá, de la Facultat de Medicina i de la Universitat Politècnica. Només a 30 quilòmetres de Madrid, i amb bones comunicacions per accedir-hi", explica la periodista Celeste López.
No hi ha diners per a res

Vista general de l'Institut Molecular d'Alcalà d'Henares
Vista general de l'Institut Molecular d'Alcalà d'Henares   |   M. Peinado
Les obres de l'Institut Molecular es van acabar, però ja fa més de cinc anys que l'edifici es troba abandonat i totalment buit per dintre. No hi ha ni rastre d'aquell projecte ambiciós que volia convertir-se en el centre d'investigació més punter de l'Estat. La crisi va arribar, es van quedar sense diners, i tot el que havien somiat va desaparèixer de cop. "Es van gastar molts milions en l'edifici, força més dels que s'havien pressupostat en un inici", lamenta López. Omplir-lo tot s'ha convertit en missió impossible.

I no és d'estranyar. El centre està sobre una parcel·la de 53.000 metres quadrats, i té una capacitat per acollir uns 900 treballadors. Per exemple, l'animalari que es va dissenyar té 4.700 metres quadrats. Res de l'altre món. L'objectiu de crear i coordinar un programa investigador al voltant de la denominada Medicina del segle XXI, "la medicina reparativa molecular i predictiva", haurà d'esperar si és que arriba algun dia.
Cap proposta

Des que es va acabar l'edifici i va quedar paralitzat, no s'han fet gairebé propostes per donar una sortida al projecte o com a mínim alguna utilitat. "A finals del 2011 va entrar un nou president al CSIC. Van crear una comissió per aportar propostes, però no s'ha fet res", assenyala la periodista. A més, López assegura que ha intentat en més d'una ocasió parlar amb la responsable de premsa del CSIC però "ha estat impossible. No han volgut dir res de res".
Jo no té ni cartell

Temps després de la construcció d'aquesta obra faraònica, els responsables del projecte van decidir retirar tots els cartells que recordaven el motiu pel qual s'havia dissenyat l'edifici. Ara, quan es passa pel costat, sembla que la instal·lació sigui un altre edifici de la Universitat d'Alcalá. El cert, però, és que segueix buit, sense investigadors i sense projecte. Un gran favor a la ciència i a l'evolució del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada