dimecres, 24 de febrer del 2016

Barcelona, capital de les olimpíades de l'arquitectura el 2018?

Barcelona

Barcelona, capital de les olimpíades de l'arquitectura el 2018?

Uns 100 estudiants de l'ETSAV impulsen la proposta RE-VIU perquè la ciutat aculli la competició internacional de la Solar Decathlon

Aposten per donar un caire social al concurs i respondre "les demandes energètiques i urbanes de la zona barcelonina del Besòs"

, Barcelona-Nd | 21/02/2016 a les 22:20h
Especial: Barcelona
Presentació al CCCB dels projectes dels estudiants d'arquitectura de l'ETSAV per a la Solar Decathlon | Isaac Meler
Un grup de 100 estudiants de segon i quart curs de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) es va tancar de l'11 al 18 de febrer al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) per donar forma al projecte RE-VIU 2018. El resultat va veure la llum el dijous passat amb la presentació de sis dissenys d'equipaments sostenibles pensats per "donar resposta a les demandes socials, energètiques i urbanes de la zona barcelonina del Besòs".

Han comptat amb l'"assessorament" de 50 col·lectius de diferents barris de l'àrea que els han mostrat el grau de marginació social que pateix la zona i la seva intenció és que la millora d'aquesta problemàtica social es dugui a terme a través de l'organització de la Solar Decathlon a Barcelona l'any 2018.

Aquesta competició consisteix en un concurs internacional on equips formats per universitats de tot el món pugnen per aconseguir el millor habitatge autosuficient, és a dir, "desendollat" de la xarxa elèctrica. Alumnes i professors es dediquen a pensar, investigar, dissenyar i, finalment, construir prototips de cases que utilitzen, exclusivament, l'energia solar per funcionar. La victòria se l'emporta l'edifici més eficient.

L'any 2012, l'ETSAV va participar en l'edició europea de la competició a amb el projecte (e)co. La casa solar, de baix cost i amb una forma semblant semblant a un hivernacle, va quedar en vuitena posició a la Solar Decathlon Europe 2012, que va tenir lloc a Madrid. I l'estiu passat, la construcció va acabar ubicant-se a Les Planes de Sant Cugat com a equipament social.
 
El projecte (e)co situat al barri de Les Planes de Sant Cugat Foto: Isaac Meler

Solar "Social" Decathlon

Seguint aquesta filosofia de reutilització en benefici de la comunitat, la proposta d'aquests estudiants és una autèntica reformulació de la competició. "El model de Barcelona seria el Solar 'Social' Decathlon", subratlla el professor de l'ETSAV, Coque Claret. "Hem presentat una proposta de candidatura perquè el concurs Solar Decathlon s'implementi a Barcelona d'una forma més evolucionada que fins ara", afegeix.

Per a Claret, aquestes olimpíades de l'arquitectura s'organitzaven de manera "apartada de la societat" i la voluntat d'ell i els seus alumnes és innovar i posar l'accent, no en el concurs, sinó en "el treball posterior que es pot fer amb els prototips en diferents barris degradats de la ciutat de Barcelona".

Aquest canvi de mentalitat en la competició també portaria implícit un canvi en l'urbanisme barceloní. "Si fa 10 o 15 anys es treballava amb grans pressupostos, ara cal aprofitar el que estudiants d'arquitectura vinculats amb la societat civil poden produir dintre els propis barris", explica Claret. El resultat seria 20 equipaments autònoms energèticament desenvolupats a partir de petits projectes de barri.

En els propers mesos es convocarà el call for cities perquè les ciutats europees interessades presentin la seva candidatura. Si finalment Barcelona s'hi presentés, aquest fet suposaria la culminació d'una estratègia que, en paraules de Claret, ha anat "de baix a dalt"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada