dijous, 28 de gener del 2016

Núria Cadenes guanya el VII Premi Crims de Tinta amb la novel·la 'Tota la veritat'

Núria Cadenes guanya el VII Premi Crims de Tinta amb la novel·la 'Tota la veritat'

L'obra de l'escriptora i periodista ha estat seleccionada entre un total de 39 originals i es publicarà al març


L'escriptora i periodista Núria Cadenes (Barcelona, 1970), ha estat la guanyadora del VII Premi Crims de Tinta que convoca l'editorial RBA amb la novel·la 'Tota la veritat'. L'obra posa el focus en els secrets de les vides anònimes d'un poble de 500 habitants, alhora que reivindica que, per important que sigui un mort, un poble té vida i conflictes propis. La novel·la guanyadora ha estat seleccionada entre un total de 39 originals, es va presentar sense pseudònim i es publicarà el mes de març a la col·lecció La Negra del segell La Magrana.
La novel·la centra la història a un poble de 500 habitants on un arribista d'èxit que utilitza imatge i relacions per guanyar-se el favor de polítics, obtenir prebendes i fer diners, Robert Mascaró, mor a la seva casa d'estiu. Al poble hi acudeix la policia, la premsa, un advocat, polítics i un periodista que havia estat amic de joventut i sap que pot arribar on no arribin els altres. La polifonia d'una quinzena de veus narradores i l'ús de fragments breus submergeix el lector en la violència soterrades del poble.
El jurat, constituït pel llibreter Paco Camarasa, el periodista Toni Iturbe, la comissària dels Mossos d'Esquadra Cristina Manresa, l'editor d'RBA Jordi Rourera i l'escriptor Carlos Zanón, n'ha destacat l'originalitat formal de la novel·la, amb una "poderosa polifonia" de més de quinze veus narradores que plasmen, fragmentadament i amb "vocació de trencaclosques", les diverses trames que s'entrecreuen al voltant d'un assassinat en un poble petit de l'interior. També han posat de relleu la marcada personalitat i la força verbal del text i, especialment, l'èxit en la creació del clima de violència que impregna la vida al poble, una violència "soterrada, quotidiana, sempre efectiva, que esdevé una presència constant i indefugible".

Altres autors que han guanyat el Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín o l'any passat, Emili Bayo. El Premi Crims de Tinta s'ha convertit en un referent del gènere negre i policíac en català. L'edició d'enguany, a més, coincideix amb el 40 aniversari de La Magrana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada