divendres, 22 de gener del 2016

Iglesias proposa un Govern de coalició a Sánchez i Garzón

Iglesias proposa un Govern de coalició a Sánchez i Garzón

L'Executiu seria presidit pel líder del PSOE i el podemista n'assumiria la vicepresidència

El pla del Gabinet inclou un ministeri de "plurinacionalitat", que assumiria Xavier Domènech

Vilaweb
Iglesias proposa un Govern de coalició a Sánchez i Garzón

Opinió

Enric Hernàndez
Enric Hernàndez
Director

La jugada de Pablo Iglesias

Iolanda Mármol Iolanda Mármol
Divendres, 22 de gener del 2016 - 20:12 CET
EL PERIODICO 
Pablo Iglesias agafa la iniciativa i proposa un Govern de canvi format pel PSOE, Podem i IU. Davant les pressions del món empresarial i els poders fàctics per alimentar una gran coalició, el líder podemista capgira el tauler polític amb una jugada d'estratègia negociadora que ha deixat els socialistes en estat de xoc.
La direcció de Podem feia dies que preparava l'oferta i ha esperat el cop d'efecte de l'expectativa generada per l'audiència d'Iglesias amb el Rei, aquest divendres. Felip VI ha sigut el primer a saber la proposta i, segons el dirigent polític, l'ha rebut amb "naturalitat i interès" i li ha semblat "raonable". Després d'anunciar-li al Monarca les seves intencions, Iglesias l'ha traslladat a la premsa, i immediatament després de la seva compareixença s'ha posat en contacte amb el líder d'IU, Alberto Garzón, mentre el secretari general del PSOE estava reunit amb el Rei.
El que proposa Podem és un Govern presidit per Pedro Sánchez, amb vicepresidència de Pablo Iglesias i alguna cartera ministerial --que no ha concretat-- per a Garzón. Convençut que l'única manera de garantir un canvi real al Govern és ser-hi present, els podemistes han arribat a dissenyar a grans trets l'estructura d'aquest gabinet i han enunciat les primeres mesures polítiques que hauria d'aprovar.

SENSE LÍNIES VERMELLES

Pablo Iglesias considera que el temps de Mariano Rajoy s'ha acabat i es mostra confiat que aconseguirà negociar amb Sánchez un govern de canvi. Per fer-ho, reclama que les converses es portin a terme amb llum i taquígrafs. I el més significatiu que podria donar ales a l'acord amb els socialistes: no aixeca murs inexpugnables, no hi ha condicions inamovibles per dialogar. "Entenem que no hi pot haver línies vermelles. Hem posat les nostres propostes sobre la taula. Volem escoltar les altres", ha exposat.
¿Aquest extrem significa que es renuncia a exigir el referèndum com a condició indispensable per a un pacte? Iglesias ha eludit respondre en negre sobre blanc. Ha assegurat que la reforma constitucional és indispensable i que, dins d'aquesta modificació, és necessària l'"assumpció de la plurinacionalitat i la recerca de vies democràtiques i nous encaixos constitucionals per construir un futur de convivència".

MINISTERI DE PLURINACIONALITAT

El Gabinet esbossat per Iglesias inclou la creació del 'ministeri de la mlurinacionalitat', una cartera que, proposen, assumeixi Xavier Domènech, el número u d'En Comú Podem. El dirigent català ha explicat la seva disposició a encapçalar aquest departament, que seria l'encarregat d'elaborar un nou ancoratge territorial d'Espanya. Domènech admet que per afrontar aquest repte se sentiria com si tingués com a interlocutors el socialista basc Odón Elorza o José Antonio Pérez-Tapias.
Podem considera que la victòria d'En Comú Podem a Catalunya el 20-D ha de tenir necessàriament un reflex en la composició del nou gabinet, en el qual Iglesias confia a comptar amb més persones de la seva confiança, que el flanquejaven durant la roda de premsa. Entre ells Domènech, el número dos, Íñigo Errejón, l'ex-Jemad, Julio Rodríguez i la seva cap de Gabinet, Irene Montero.

ARA SÍ, VICEPRESIDENT

La proposta d'Iglesias implica un recàlcul de la seva posició incial. El 26 de juliol, en una entrevista a Europa Press, el secretari general de Podem va assegurar que no seria vicepresident de Pedro Sánchez. El context polític ha evolucionat des d'aleshores, i el mapa de la governabilitat s'ha enrarit més del que el dirigent podemista podria haver calcula llavors, però el cert és que la proposta llançada aquest divendres contradiu el que va assegurar en aquella entrevista.
De moment el plantejament sembla anar més enllà d'un mer cop d'efecte i ha aconseguit capgirar l'escenari de la investidura, just el dia que Pedro Sánchez i Mariano Rajoy es reuneixen amb el Rei per analitzar aquest horitzó. El temps dirà si ha sigut un bon intent o una jugada mestra d'estratègia política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada